nederland

Dijkhoff gaf persoonlijk verblijfsvergunning aan honderden illegalen

Door Bauke Schram - 13 april 2017

Demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff  van Veiligheid en Justitie) heeft honderden uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog een verblijfsstatus verleend. De VVD’er gaf relatief vaak persoonlijk een verblijfsvergunning aan illegalen, vaker dan zijn voorgangers.

Als een asielverzoek door de Immigratie- en Naturalisatiedienst wordt afgewezen en de asielzoeker ook bij de rechter bot vangt, wordt de zaak in sommige gevallen voorgelegd aan de staatssecretaris zelf.

Ruimhartig asielbeleid

Eenderde (240 van de 780) van de asielzoekers wier verzoek door Dijkhoff werd bekeken, kreeg alsnog een verblijfsvergunning. Dat is een hoger percentage dan zijn voorgangers Fred Teeven (VVD), Gerd Leers (CDA) en Nebahat Albayrak (PvdA), die tussen 2007 en 2010 het asielbeleid voor haar rekening nam met CDA’er Ernst Hirsch Ballin.

Dat blijkt uit cijfers die De Telegraaf donderdag publiceert. Slechts een klein aantal van de afgewezen asielzoekers maakt kans op een verblijfsvergunning van Dijkhoff. Als het volgens asielinstanties een ‘schrijnend geval’ betreft, wordt Dijkhoff gevraagd naar de zaak te kijken, ook als de rechter al een oordeel heeft geveld.

Illegalenbeleid is hoofdpijndossier

Het proces van asielzoekers die onder bijzondere omstandigheden een verblijfsvergunning hebben aangevraagd, wordt vaak met argusogen gevolgd door activisten. Reden voor Tweede Kamerlid Malik Azmani – partijgenoot van Dijkhoff – om te pleiten voor het schrappen van de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris, het recht om het laatste woord te hebben over het lot van afgewezen asielzoekers.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Het illegalenbeleid was de afgelopen jaren een hoofdpijndossier voor staatssecretaris Dijkhoff. Hij lag in de clinch met gemeenten over bed-bad-brood-opvang voor illegalen, en ruziede steevast met landen als Marokko en Algerije over het uitzetten van afgewezen asielzoekers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.