nederland

Dijsselbloem na alle ophef: ‘Alsof ik een oorlogsmisdaad heb begaan’

Door Tom Reijner - 10 april 2017

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ligt al weken onder vuur bij vooral Zuid-Europeanen vanwege zijn opmerking over Schnaps und Frauen. Daar staat Dijsselbloem nog altijd achter, hoezeer de kwestie daarna ook escaleerde. 

‘Het lijkt inmiddels wel of ik een oorlogsmisdaad heb begaan,’ zegt hij in een interview met de Volkskrant: ‘Iedereen loopt in een grote boog om mij heen.’ Hij vindt het ‘droevig’ dat nu zoveel tijd wordt gestoken in een interview, terwijl Griekenland wegglijdt naar een nieuwe crisis. Het is ‘echt vervelend dat zo veel mensen zo beledigd en zo boos waren’, maar volgens Dijsselbloem probeerden de parlementariërs [van het Europese Parlement, red.] hem in een hoek te zetten. ‘Alsof ik zou hebben beweerd dat alle Zuid-Europeanen big spenders zijn. Onzin!’

Opmerkingen vielen verkeerd in Zuid-Europa

In een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung zei Dijsselbloem: ‘Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven en vervolgens bij u om hulp aankloppen.’ Met deze uitspraak over Schnaps und Frauen riep hij de toorn van de Zuid-Europese landen over zich af. Zij dachten dat de sneer voor hen was bedoeld. Diverse EU-kopstukken – onder wie de premier van Portugal en de Spaanse minister van Financiën – verweten Dijsselbloem xenofobie en seksisme. Dijsselbloem weigerde afstand te nemen van zijn uitspraak. Wel betreurde hij dat hij verkeerd was begrepen. In het Europees Parlement lag Dijsselbloem, tevens de Nederlandse minister van Financiën, weken onder vuur.

Dit weekeinde was er een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën op Malta. Op dat eiland heeft Dijsselbloem weliswaar gezegd dat zijn woordkeuze niet goed was, maar dat hij nog steeds achter zijn boodschap staat. Zijn collega’s kregen te horen dat het hem spijt als zij er aanstoot aan hebben genomen.

Schäuble begrijpt ophef niet

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble begrijpt weinig van de ophef in Zuid-Europa over de Schnaps und Frauen-uitspraak van Dijsselbloem. ‘Hij heeft nu genoeg verklaringen afgelegd en de zaak is klaar,’ vindt Schäuble. ‘Ik heb het bewuste interview direct gelezen, maar heb de gevoeligheid ervan niet zo ervaren. Net zomin als alle andere Duitsers,’ aldus een verwonderde Schäuble op Malta.

Schäuble is vol lof over Dijsselbloem. ‘Hij was groen toen hij begon. We wisten van tevoren niet of hij een goede voorzitter zou worden, maar we hebben er geen dag spijt van gehad. Ook nu heeft hij zich weer bewezen,’ aldus de Duitse minister. Daarmee doelt hij op het politieke akkoord dat vrijdag na anderhalf jaar onderhandelen werd gesloten over het Griekse steunprogramma. Dijsselbloems positie staat mede door de steun van de Duitsers niet ter discussie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.