nederland

Door Koeweit gesponsorde moskee kampt opnieuw met huurachterstand

Door Berend Sommer - 11 april 2017

De omstreden AlFitrah-moskee in Utrecht moet opnieuw voor de rechter verschijnen. Ditmaal voor achterstallige huur. De eigenaar van het pand dat de moskee huisvest, spant een rechtszaak aan.

De AlFitrah-moskee is omstreden; de moskee zou tijdens islamlessen de leer van het salafisme prediken. Eerder noemde minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken de gang van zaken rondom de moskee ‘zeer zorgelijk en verwerpelijk’. Volgens leerlingen zouden de salafistische leraren onderwijzen dat het verraad aan de islam is wanneer een moslim een andere moslim aangeeft.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Ook het Verwey Jonker-Instituut publiceerde in december een rapport over de moskee, waarin het waarschuwde voor de pedagogische effecten van de Koranschool. Kinderen die daar les krijgen, zouden slechter presteren op school, risico lopen op uitsluiting, en minder kansen hebben op de arbeidsmarkt. Imam Suhayb Salam heeft tegen RTV Utrecht gezegd dat er niets verkeerds gebeurt, en dat hij de leerlingen wil klaarstomen voor de samenleving. Asscher gaf aan dat dit niet genoeg reden is om de moskee te sluiten, omdat hiermee alle moslims over één kam worden geschoren . Er loopt een onderzoek.

Onderzoek van de FIOD

Ook de FIOD onderzoekt de AlFitrah-moskee. Er is mogelijk sprake van witwassen. Een ander onderzoek is gericht op de geldstromen naar de AlFitrah-moskee. Er zou geld binnenkomen vanuit de Revival of Islamic Heritage Society (RIHS), een terroristische geldschieter die in het verleden ook Al-Qa’ida sponsorde.

Waar die geldstromen naartoe gaan, is onduidelijk: de huur wordt er in elk geval niet altijd van betaald. Ook is er onenigheid over het onderhoud van het pand. De eigenaar wil dat de AlFitrah-moskee daarvoor zorg draagt, maar daar ziet het gebedshuis geen enkele reden toe. Ook zou de huur regelmatig te laat worden overgemaakt. De eigenaar van het gebouw wil het liefst van de salafistische moskee af. In november wist de moskee via een benefiet de huur toch nog te betalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.