#Formatie

Formatienieuws: Klavers moeder ziek, en Van Ojik begaat blunder

Door Elif Isitman - 12 april 2017

Omdat GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver bij zijn zieke moeder wil zijn, worden donderdag geen onderhandelingen gevoerd over de vorming van een nieuwe regering. En Kamerlid Bram van Ojik onthult per ongeluk een formatiedocument.

In overleg met de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks heeft informateur Edith Schippers besloten op donderdag geen besprekingen te plannen. De moeder van Jesse Klaver is namelijk ziek en is voor een spoedopname in het ziekenhuis opgenomen, waardoor hij woensdag de gesprekken plotseling moest staken.

Klaver kan op donderdag niet aan de formatiebesprekingen deelnemen. Zijn moeders toestand is volgens hem zorgwekkend. Schippers en Klaver houden contact over het verdere verloop van de onderhandelingen. De onderhandelingen worden dinsdag verder hervat.

Opmerkelijke fout

Klaver werd in de loop van woensdag vervangen door GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik, zijn voorganger als fractievoorzitter. De doorgewinterde Van Ojik maakte een wel heel opmerkelijke fout. Terwijl hij wegliep van de formatietafel liet hij de stapel papieren onder zijn arm onbeschermd. Op het voorblad van het pak papier was te lezen ‘Dreigingsbeeld Defensie’, met bijgaand een duidelijke beeltenis van de Russische president Vladimir Poetin.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Het stuk is departementaal vertrouwelijk, en gebruikelijk is dat politici die documenten afdekken als ze uit een overleg weglopen, vooral tijdens formatiegesprekken. De stapel papieren werd vastgelegd door een fotograaf van persbureau ANP.

Het document dat Van Ojik met zich meedroeg bevat volgens het Ministerie van Defensie ‘geen staatsgeheimen’. Het ministerie noemt de nonchalance van de GroenLinks-politicus wel ‘onhandig’.

2017-04-12 12:21:14 DEN HAAG - (VLNR) Kathalijne Buitenweg (Groenlinks) en Bram van Ojik (Groenlinks) op het Binnenhof, na afloop van een gesprek met informateur Edith Schippers. ANP BART MAAT

De onderhandelingspartijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks werden dinsdag bijgepraat over de staat van het Nederlandse veiligheidsapparaat door commandant der strijdkrachten Tom Middendorp, directeur Rob Bertholee van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en Onno Eichelsheim, de directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD). Ook de directeur Internationale Samenwerking, die gaat over ontwikkelingshulp, zat aan tafel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.