nederland

Formatiereces heeft geen diepere betekenis, zegt Rutte

Door Elif Isitman - 19 april 2017

Premier Mark Rutte benadrukt dat er niet te veel moet worden gemaakt van het feit dat de onderhandelende partijen in de formatie volgende week een week vrij nemen. Volgens Rutte betekent dat niet dat het deze week ‘buigen of barsten is’.

De partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks onderhandelden de afgelopen paar weken over een formatie. Of de formatie met dit kwartet gaat slagen, verwacht Rutte ook donderdag nog niet te weten, zei hij woensdag.

‘Ik denk dat het gewoon wat meer tijd kost. Ik kreeg de indruk in de media dat er iets te veel van gemaakt werd. Dat het reces wordt gezien alsof dat bewust zo gepland was.’ Dat is volgens Rutte niet het geval. ‘Het was inderdaad niet zo gepland. Dat reces is er omdat het er is, en daarmee een onderbreking van de onderhandelingen. Maar daarmee heeft het op zichzelf niet een eigenstandige betekenis.’

Hoewel de onderhandelaars de recesweek goed kunnen gebruiken om nog eens goed na te denken, doen ze dat volgens Rutte al elke dag.

GroenLinks-leider Jesse Klaver – die de besprekingen vorige week donderdag plots moest verlaten omdat zijn moeder onverwacht ziek werd – doet inmiddels weer gewoon mee aan de besprekingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.