nederland

Bolkestein op de bres voor ‘Schnaps und Frauen’ Dijsselbloem

Door Berend Sommer - 20 april 2017

Oud-eurocommissaris Frits Bolkestein spreekt zijn  steun uit voor Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep. Dijsselbloem maakte zich impopulair met zijn gepeperde ‘Schnaps und Frauen’-uitspraak.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De premier van Portugal, António Costa, noemde Dijsselbloem ‘xenofoob, racist, seksist’. Ten onrechte, schrijft Bolkestein vanmorgen in een open brief in de Volkskrant. De voormalig VVD-leider citeert zijn oud-collega Annelien Kappeyne van de Coppello: ‘Als je tegenstander boos wordt, dan weet je dat je goed zit.’

‘Schnaps und Frauen’

Dijsselbloem haalde zich de woede van Zuid-Europa op de hals na een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. De krant ontlokte hem de volgende uitspraak: ‘Als sociaal-democraat vind ik solidariteit met Zuid-Europese landen van groot belang. Maar wie een beroep doet op solidariteit en hulp, moet ook aan zijn plichten voldoen. Ik kan niet al mijn geld uitgeven aan drank en vrouwen [Schnaps und Frauen, red.] en vervolgens bij u om bijstand vragen.’

Dijsselbloem moest vervolgens de toorn van de Europese gemeenschap ondergaan. ‘Alsof ik een oorlogsmisdaad heb begaan,’ zei hij, verbouwereerd over alle grote oproer die zijn uitspraak teweegbracht, in een interview met de Volkskrant. ‘Iedereen loopt met een grote boog om mij heen.’ Ondanks alle ophef kon Dijsselbloem aanblijven als voorzitter van de eurogroep. Hij heeft zijn woorden niet teruggenomen, maar betreurde wel dat ze verkeerd zijn gevallen.

Bacchanaal

Dijsselbloem heeft het gelijk aan zijn zijde, vindt Bolkestein: ‘Door de invoering van de euro konden de huidige tekortlanden tegen een veel lagere rente lenen dan daarvoor. Zij hebben dat in een waar bacchanaal, = drank + vrouwen, gedaan. Waar is dat geld gebleven? Wat is er gebeurd? En nu moeten ze terugbetalen.’

Bolkestein verwacht een nieuwe storm aan ‘gehuil en verontwaardiging’ van de Zuid-Europese eurolanden wanneer de rente weer gaat stijgen. Hij roept deze landen op een voorbeeld te nemen aan Ierland, dat door de zure appel heen heeft gebeten. ‘Laat Portugal dat ook doen, in plaats van boos te zijn op Dijsselbloem,’ aldus Bolkestein.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.