nederland

Twee homo’s bruut afgetuigd ‘met betonschaar’ in Arnhem

Door Tom Reijner - 03 april 2017

Een groep lichtgetinte jongens heeft zaterdagnacht een homostel mishandeld. Beide mannen raakten gewond. Van een van de slachtoffers werden tanden uit de mond geslagen. Twee jongens, van 14 en 20 jaar zijn door de politie gearresteerd.

Daarnaast hebben zich vier verdachten gemeld bij de politie. Het gaat om drie jongens van 16 jaar en een jongen van 14, zegt een politiewoordvoerder maandag. De jongens zouden zich zondag al gemeld hebben.

De mannen van 31 en 35 jaar liepen rond vier uur ’s nachts hand in hand over de Nelson Mandelabrug toen zes tot acht jongeren langs hen fietsten.

Escalatie na duwen

Ze begonnen de homo’s uit te schelden. Volgens een van de slachtoffers, die zijn verhaal doet op Facebook, was de aanleiding dat zij hand in hand liepen: ‘Opeens begon het duwen, waarna het snel escaleerde.’ Bij de mishandeling zou een betonschaar zijn gebruikt.

Twee verdachten, een jongen van veertien uit Arnhem en een twintigjarige man uit Gennep, zijn opgepakt. De politie is nog op zoek naar de andere verdachten en getuigen van de mishandeling. De politie heeft sterke aanwijzingen dat de slachtoffers vanwege hun geaardheid zijn uitgescholden en mishandeld, schrijft het AD. Volgens de slachtoffers ging het om Marokkanen.

Maandagmorgen werd er door diverse homo-organisaties opgeroepen om uit protest tegen het geweld hand in hand te gaan lopen. Deze aanmoediging werd opgevolgd door Alexander Pechtold en Wouter Koolmees van D66.

 

Schedelbreuk

Het is het zoveelste incident van homohaat en zwaar geweld. Twee homoseksuele mannen (52 en 55 jaar) werden oktober vorig jaar uitgescholden op de pont tussen Amsterdam-Centrum en Noord, achter het Centraal Station. Dat gebeurde rond een uur of twee in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 oktober. De drie jongens op scooters reden als laatsten de pont op, en begonnen het homostel meteen te provoceren. Omstanders horen hoe de mannen worden uitgescholden voor ‘homo’.

Studenten wisten de scooterhufters in Amsterdam weg te jagen en ontfermden zich over het bloedende homopaar >homogeweld

Vervolgens worden beide mannen op het fietspad van hun scooter geslagen en geschopt. Een van de slachtoffers loopt een schedelbreuk op en belandt in het ziekenhuis. In februari werd een verdachte voor de zware mishandeling opgepakt nadat de politie aan Elsevier.nl had gemeld dat er tientallen tips waren binnengekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.