#Formatie

Schippers: formatie ‘ingewikkeld proces’, kabinet nog ver weg

06 april 2017

De partijen die een nieuw kabinet proberen te formeren, zijn voorzichtig positief gestemd over de voortgang. ‘Het gaat de goede kant op,’ laat GroenLinks-leider Jesse Klaver weten volgens De Telegraaf.

Halbe Zijlstra – adjudant van VVD-leider Mark Rutte – houdt zich meer op de vlakte. Volgens hem wordt er ‘vaart gemaakt‘.

Verschillen zijn groot

Maar het is natuurlijk zeer de vraag of VVD, CDA, D66 en GroenLinks erin slagen straks samen op het bordes te staan, gebroederlijk naast de Koning. ‘Dit zijn altijd langlopende processen,’ zegt Rutte, die waakt voor te veel optimisme.

Vooral VVD, CDA en GroenLinks verschillen sterk van elkaar, verschillen die tijdens de verkenning ook voortdurend werden benadrukt. VVD, CDA en D66 zijn broodnodig om een kabinet te kunnen vormen, Klavers GroenLinks is dat zeker niet.

Ook andere variant op tafel

Er ligt namelijk nog een combinatie op tafel: met de ChristenUnie. De afgelopen dagen werden de onderhandelaars bijgepraat door experts op de meest uiteenlopende terreinen, van klimaat tot arbeidsmarkt. Dinsdag spraken de partijen voor het eerst weer onderling met elkaar. ‘We hebben het over de inhoud gehad,’ zei Klaver: ‘Het was een goede dag. Morgen weer verder.’

Rutte, Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) waren minder spraakzaam dan hun collega op links. Informateur Edith Schippers was aanwezig bij de gesprekken met onder meer De Nederlandsche Bank en het Sociaal en Cultureel Planbureau. In een persconferentie over de voortgang van de formatie zegt Schippers donderdag dat het ‘een intensief en ingewikkeld proces’ is: ‘Het is niet zomaar klaar. Er zijn grote verschillen tussen de partijen.’ Volgens Schippers is er niet alleen maar geïnventariseerd, maar zijn ook inhoudelijk meerdere onderwerpen besproken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.