nederland

Kabinetsformatie tot 1 mei in de koelkast

20 april 2017

De kabinetsformatie wordt volgende week onderbroken. De vier politiek leiders en hun secondanten nemen een week rust en gaan pas weer op 1 mei aan de slag. D66-leider Alexander Pechtold en CDA-leider Sybrand Buma geven de voorkeur aan afspraken in het buitenland.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Volgens informateur Edith Schippers is de sfeer tussen de vier partijen goed. Het is nog onduidelijk of Rutte, Pechtold, Buma en Klaver er onderling uit zullen komen. Ook de inhoud van de gesprekken is in nevelen gehuld. Na 35 dagen formatie wist VVD-leider Mark Rutte vanmiddag om kwart voor vijf te melden dat er vooruitgang wordt geboekt.

‘Serieuze onderhandelingen’

Pechtold vindt dat de verkennende fase voorbij is: er wordt serieus onderhandeld. Volgens de D66-voorman was afgelopen week ‘belangrijk en zinvol’ en ‘soms erg stevig, maar nog steeds met goede tussenstappen’.

Pechtold ziet nog wel wat beren op de weg, omdat de verschillen tussen vooral VVD en CDA enerzijds en GroenLinks anderzijds groot zijn.

Financiële tegenvaller

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft vandaag een tegenvaller gepresenteerd voor het nieuwe kabinet. Volgens Schippers is er aanzienlijk minder ruimte op de begroting dan vooraf geanticipeerd. ‘Ik heb het niet over 10 miljoen,’ zei Schippers, ‘Hierdoor zullen de gesprekken niet makkelijker worden, denk ik.’ Het exacte bedrag wordt pas bekend bij de voorjaarsnota, Schippers wilde daar niet op anticiperen.

Schippers kan ook kwijt dat er op een paar punten al overeenstemming is bereikt tussen de vier partijen. GroenLinks-leider Jesse Klaver – die de besprekingen vorige week donderdag plots moest verlaten omdat zijn moeder onverwacht ziek werd – deed deze week weer gewoon mee aan de besprekingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.