nederland

Máxima ontmoet Ivanka Trump op vrouwentop Berlijn (foto’s)

Door Carla Joosten - 25 april 2017

Het gaat natuurlijk om de inhoud van de conferentie W20 in Berlijn, de economische positie van vrouwen, maar de foto’s trokken de meeste aandacht. De beelden van Ivanka Trump (35) – dochter van de Amerikaanse president met bondskanselier Angela Merkel (62) en koningin Máxima (45) gingen de wereld over.

Ze nemen met rond de honderd andere vrouwen deel aan de Women20 Summit, ofwel de W20 van de G20 landen van de grote en opkomende industriële landen. Koningin Máxima is er als deskundige op het gebied van toegang tot financiële diensten.

2017-04-25 12:14:49 BERLIJN - Koningin Maxima poseert met Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president Donald Trump. Ze nemen beide deel aan een paneldiscussie over de economische positie van vrouwen tijdens de Women20 Summit van de G20. Behalve Maxima en Trump praten de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en Christine Lagarde, directeur van het IMF, mee. ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT **NETHERLANDS ONLY**
ANP

Speeltje van een miljardairsdochter

Ivanka is ondernemer met een eigen kleding- en accessoireslijn en sinds kort officieel adviseur van haar vader in het Witte Huis. Aangezien diens vrouw Melania met zoon Barron in New York woont, wordt ze als first lady gezien.

Ivanka richtte al in 2014 het platform #womenwhowork op. Dat werd destijds gezien als een speeltje van een miljardairsdochter. Haar boek The Trump Card met als ondertitel playing to win in work and life (uit 2009), toont in elk geval haar ambities.

2017-04-25 12:15:31 BERLIJN - Koningin Maxima in gesprek met Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president Donald Trump. Ze nemen beide deel aan een paneldiscussie over de economische positie van vrouwen tijdens de Women20 Summit van de G20. Behalve Maxima en Trump praten de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en Christine Lagarde, directeur van het IMF, mee. ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT **NETHERLANDS ONLY**
Koningin Maxima in gesprek met Ivanka Trump (l) ANP

Diplomatieke zet van Merkel

In Berlijn moest ze nog wat scepsis overwinnen bij het publiek dat zich boog over de verbetering van de positie van vrouwen als onderdeel van het G20-overleg. Aan de orde was vergroting van de (betaalde) arbeidsdeelname van vrouwen: nu is dat slechts 55 procent. Ook moeten vrouwelijke ondernemers betere toegang tot banken krijgen en moet de digitale kennis van vrouwen omhoog.

Ivanka Trump – dochter van Trump en diens eerste vrouw Ivana – was persoonlijk uitgenodigd door Merkel. Duitsland is dit jaar voorzitter van de G20. De Süddeutsche Zeitung noemt het een diplomatieke zet van Merkel. De bondskanselier heeft door dat familiaire banden voor Trump ‘dikker dan water’ zijn en hoopt zo de diplomatieke relaties te verbeteren.

2017-04-25 13:01:02 BERLIJN - Koningin Maxima (R) arriveert met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel (2R), Stephanie Bschorr (L) en Ivanka Trump (2L), de dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, voor aanvang van een paneldiscussie over de economische positie van vrouwen tijdens de Women20 Summit van de G20. ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT **NETHERLANDS ONLY**
Maxima met onder meer Merkel voor aanvang van de paneldiscussie

Gesis onder het Duitse publiek

De dochter zelf verdedigde haar vader, die nogal eens vrouwonvriendelijke uitspraken doet. Hij zou zich wel degelijk positief tegen vrouwen opstellen en zeker ook hun rol op de arbeidsmarkt waarderen.

Donald Trump had zijn dochter altijd aangemoedigd om te bereiken wat ze wilde. ‘Hij maakte geen onderscheid tussen mij en mijn broers.’

2017-04-25 14:00:48 BERLIJN - Ivanka Trump (L), de dochter van de Amerikaanse president, Christine Lagarde, directeur van het IMF (M) en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel (R) tijdens een paneldiscussie over de economische positie van vrouwen tijdens de Women20 Summit van de G20. ANP ROYAL IMAGES ROBIN UTRECHT **NETHERLANDS ONLY**
Merkel praat, Lagarde (IMF) en Ivanka (l) kijken toe

Haar uitspraken leidden tot gesis onder het Duitse gehoor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.