nederland

‘Museumdirecteur sluisde geld weg uit Dolfinarium’

Door Berend Sommer - 11 april 2017

Na zijn schorsing als directeur van het Spoorwegmuseum in Utrecht is Marten Foppen opnieuw in een kwaad daglicht komen te staan. Als directeur van het Dolfinarium in Harderwijk liet hij betalingen naar zijn privérekening overmaken.

Dit meldt NRC Handelsblad. Foppen zou klanten van het dierenpark hebben gevraagd om geld over te maken naar zijn privérekening. Volgens documenten in handen van NRC is er minstens één keer aan dit verzoek gehoor gegeven. Foppen zou afspraken hebben gemaakt met zijn zwager, die het attractiepark wilde huren voor een paar bijeenkomsten van de christelijke sekte Noorse broeders.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Foppen zou een rekening hebben gestuurd van 8.500 euro, waarbij hij vroeg om het te betalen bedrag naar zijn privérekening over te maken. In een mail schreef hij dat het geld naar een goed doel binnen het park zou gaan. Eerder zou een soortgelijke factuur van 7.000 euro naar de bankrekening van Foppen zijn overgemaakt.

Museumdirecteur geschorst

Vorige week werd bekend dat Marten Foppen per direct is geschorst als directeur van het Spoorwegmuseum. Volgens de raad van toezicht is er sprake van een vertrouwensbreuk. Er loopt nu een onderzoek naar Foppen. De reden van zijn plotselinge schorsing zou belangenverstrengeling zijn. NRC meldt dat Foppen middelen van het Spoorwegmuseum zou hebben aangewend voor privéfeestjes. Ook zou hij opdrachten hebben gegeven aan het bedrijf van zijn vrouw. De zaak isnu onder de rechter.

Het Dolfinarium in Harderwijk geeft te kennen geen klachten te hebben over de werkwijze van Foppen. Volgens het dierenpark zijn de betalingen uiteindelijk terechtgekomen waar ze horen. Het functioneren van Foppen was naar volle tevredenheid, zegt een woordvoerder. Foppen was zes jaar lang directeur van het Dolfinarium en stapte in april 2015 over naar het Spoorwegmuseum.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.