nederland

Na Turks referendum wil Wilders debat over dubbele paspoorten

Door Berend Sommer - 19 april 2017

PVV-leider Geert Wilders wil opnieuw in debat over de dubbele nationaliteit van Nederlanders. Aanleiding is de uitslag van het Turkse referendum. Een ruime meerderheid van de Turkse Nederlanders stemde voor Erdogans grondwetswijziging.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

In Nederland kreeg de Turkse president Recep Tayyip Erdogan veel steun voor zijn plannen. Ruim 70 procent van de Turkse kiezers stemde voor zijn machtsuitbreiding. Volgens Wilders toont dit aan dat de integratie van de Turken in Nederland is mislukt. De Turkse wet verbiedt het opgeven van de Turkse nationaliteit, maar de PVV-leider heeft hieraan geen boodschap: ‘Met de Turkse wet heb ik niets te maken.’

‘Dictatoriaal regime’

‘Wij als politici zouden onze les moeten trekken om initiatieven te nemen om van die dubbele nationaliteit af te raken, want het is duidelijk dat we ons dat niet kunnen permitteren,’ zegt Geert Wilders tegen De Telegraaf. ‘Tweederde stemde voor een dictatoriaal regime, maar ook tegen Nederland.’

Tijdens de Nederlandse verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer speelde de kwestie ook al een rol. Na de ongeregeldheden op 11 maart voor het Turkse consulaat in Rotterdam deed ook het CDA harde uitspraken over het bezit van twee paspoorten. Desgevraagd zei CDA-lijsttrekker Sybrand Buma dat koningin Máxima zou moeten afzien van haar Argentijnse nationaliteit. Wilders vindt dat het dubbele paspoort van Máxima geen prioriteit heeft: ‘Het probleem is niet het dubbele paspoort van de Koningin, het probleem wat we nu hebben, is met de Turken.’ In het verleden sprak ook de VVD zich uit tegen de dubbele paspoorten.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.