nederland

Niet alleen Arnhem, ook in Eindhoven kregen homo’s klappen

Door Tom Reijner - 03 april 2017

In Arnhem zijn dit weekeinde in het holst van de nacht twee homo’s op een zeer brute manier toegetakeld. Maar niet alleen in deze stad: ook in Eindhoven kreeg een homostel ‘rake klappen’.

Dat bevestigt een politiewoordvoerder tegenover tv-en radiozender Omroep Brabant, nadat een van de belaagde mannen uitgebreid zijn verhaal deed op Facebook. ‘Ik heb mij hier in Eindhoven altijd thuis en veilig gevoeld. Maar na deze avond denk ik wel twee keer over na voordat ik als homo (…) ’s avonds alleen over straat loop,’ schrijft Bas van der Geer. Wat gebeurde er?

‘Vieze vuile homo’s!’

De mannen van 22 en 25 jaar meldden zich bij agenten in het Eindhovense uitgaanscentrum met het verhaal dat ze waren mishandeld. Volgens een politiewoordvoerder vielen er ‘rake klappen’. Een van hen werd meerdere keren in zijn gezicht geslagen. Ook werden de twee uitgescholden ‘voor vieze vuile homo’s’. Aanvankelijk was de 18-jarige dader ‘van allochtone afkomst’ nog vriendelijk, maar nadat de twee mannen weigerden hun fiets aan hem af te staan, werd de sfeer allengs agressiever.

‘Hij begon aan ons te trekken en ons te bedreigen: “Als je nou die fiets niet geeft, trek ik een mes en steek ik die in jullie ribben. Vieze vuile homo’s!” ‘ Na een worsteling om de fietsen sloeg de man met zijn vuist recht in het gezicht van Van der Geer, die daarna om hulp riep van omstanders, die aarzelend dichterbij kwamen.

De brute mishandeling van twee homo’s in Arnhem in de nacht van zaterdag op zondag zorgt voor grote verontwaardiging. Op sociale media worden massaal foto’s gedeeld van mannen die hand in hand lopen. De partijen die proberen een nieuw kabinet te formeren, reageerden kwaad. VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte zei ‘geen kabinetsformatie nodig te hebben om dit (antihomogeweld, red.) aan te pakken. Dat moet sowieso gebeuren.’

Homobelangenorganisatie COC stuurde een brief aan informateur Edith Schippers (VVD) waarin wordt opgeroepen om nu eens actie te ondernemen tegen het homogerelateerde geweld. D66-voorman Alexander Pechtold en zijn formatie-adjudant Wouter Koolmees kwamen hand in hand het Binnenhof opgelopen.

Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher en zijn partijgenoot, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem deelden op Instagram een foto, waarop zij beiden hand in hand lopen over het strand van Scheveningen.

#allemannenhandinhand

Een bericht gedeeld door Lodewijk Asscher (@lodewijkasscher) op

Met een betonschaar te lijf

Inmiddels zijn voor het geweld op de Nelson Mandelabrug in Arnhem twee jongens van 14 en 20 jaar door de politie opgepakt. Daarnaast hebben zich vier verdachten bij de politie gemeld. Het gaat om drie jongens van 16 jaar en een jongen van 14, zegt een politiewoordvoerder maandag. De jongens zouden zich zondag al hebben gemeld.

De slachtoffers van 31 en 35 jaar liepen rond vier uur ’s nachts hand in hand over de brug toen zes tot acht lichtgetinte jongeren langs hen fietsten.

Ze begonnen de homo’s uit te schelden. Volgens een van de slachtoffers, die zijn verhaal doet op Facebook, was de aanleiding dat zij hand in hand liepen: ‘Opeens begon het duwen, waarna het snel escaleerde.’ Bij de mishandeling zou een betonschaar zijn gebruikt.

Het is het zoveelste brute incident in korte tijd. In oktober vorig jaar werd een homostel zwaar toegetakeld achter Amsterdam Centraal. Zodanig, dat een van de mannen een schedelbreuk opliep. Na tientallen tips en vertoning van de beelden op tv werd uiteindelijk een 24-jarige verdachte opgepakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.