nederland

PVV-Kamerlid: ‘Straatterroristen met betonscharen hard straffen’

Door Bauke Schram - 05 april 2017

 

Jongeren die homo’s mishandelen, moeten een lange gevangenisstraf krijgen. Als het gaat om dubbelepaspoorthouders moeten ze daarna worden uitgezet, zegt Gidi Markuszower, kersvers Tweede Kamerlid van de PVV tegen elsevier.nl.

Tijdens het Kamerdebat eiste Markuszower tekst en uitleg over mogelijke vervolgstappen na het geweldsincident in Arnhem. Daar werd een homostel mishandeld. Een van hen zegt zijn tanden te zijn verloren nadat een dader hem sloeg met een betonschaar.

Denaturaliseren

Over de afkomst van de jongeren bestaat nog twijfel. Het gaat volgens de advocaat van een van de verdachten om een ‘afspiegeling van de samenleving’. Volgens de slachtoffers bestond de groep jongeren vooral uit Marokkanen.

Daarom wil Markuszower (39) dat dubbelepaspoorthouders die betrokken zijn bij geweldsdelicten, worden gedenaturaliseerd en het land uitgezet. ‘Dat is het geluk van de dubbele nationaliteit. Je hebt dan een extra wapen,’ aldus Markuszower.

Als het aan de PVV ligt, zit een dader eerst een lange straf uit van zo’n tien tot zestien jaar. Daarna moet hij worden uitgezet. ‘Dan kan je handen vasthouden met Wouter Koolmees, maar Pechtold kan dat zweterige handje beter gebruiken om die Marokkaan tegen die tijd naar Schiphol te leiden.’

Strafrecht om homohaters te bestrijden

Demissionair minister Stef Blok (VVD) van Veiligheid en Justitie zegt dat de daders moeten worden behandeld binnen de grenzen van de huidige wet. Het strafrecht is de beste tool om jongeren aan te pakken die bijvoorbeeld homo’s mishandelen. Volgens Markuszower moet wel harder worden ingegrepen. ‘Je reageert niet met een fluwelen handschoen op een betonschaar,’ zegt het nieuwe Kamerlid.

Voor de plannen om allochtone jongeren uit te zetten als ze ernstige geweldsdelicten plegen, moet de wet worden aangepast. In het verleden heeft de PVV daarvoor wetsvoorstellen ingediend, stelt Markuszower. De politicus overweegt een nieuw wetsvoorstel in te dienen als er een grote kans is op een meerderheid in de Tweede Kamer.

Het debat over geweld tegen homo’s laaide op na het incident in Arnhem. Het onderzoek naar de verdachten loopt nog, en twee mogelijke daders hebben zich gemeld bij de politie. Vier andere verdachten zijn opgepakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.