nederland

Aboutaleb loopt groot risico door beveiligingslek Rotterdam

06 april 2017

Gaten in de beveiliging van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zorgen voor ‘reële risico’s op fysieke onveiligheid’. Hoewel de gemeente Rotterdam diverse keren is gewaarschuwd, blijkt dat de digitale beveiliging van de burgemeester nog steeds veel te wensen overlaat.

Aboutaleb (PvdA), die in het verleden hard heeft uitgehaald naar jihadisten, is een doelwit van terroristen en andere kwaadwillenden. Hij wordt dan ook beveiligd, maar door digitale problemen kunnen hackers vrij gemakkelijk toegang krijgen tot bijvoorbeeld zijn agenda.

Ruzie college en Rekenkamer

Dat staat in een nog niet gepubliceerd rapport van de Rotterdamse Rekenkamer, waar de Volkskrant donderdag over bericht. De gemeente Rotterdam gebruikt oude software en slecht beveiligde harde schijven.

De tekortschietende informatiebeveiliging leidt tot ‘reële risico’s op identiteitsfraude, fysieke onveiligheid van politiek-bestuurlijke ambtsdragers, verstoring van de openbare orde, verstoring van de publieke dienstverlening en misbruik van publieke middelen,’ aldus de Rekenkamer.

In opdracht van de gemeenteraad onderzocht de Rotterdamse Rekenkamer hoe het is gesteld met de informatiebeveiliging in de gemeente Rotterdam. De systemen blijken zo lek als een mandje, berichtte Nieuwsuur zondag. Het college van Burgemeester en Wethouders botste met de Rekenkamer, omdat het college niet wil dat de informatie naar buiten komt.

‘Gênant slechte beveiliging’

De informatie over de kwetsbare systemen kan worden misbruikt, zo vreest het college, dat met een kort geding tegen de Rekenkamer dreigt. De Rekenkamer houdt vol dat er geen persoonlijke of gevoelige informatie in het rapport staat.

De informatiebeveiliging bij gemeenten blijkt al langer een zorgenkindje. Zo zijn ook in Rotterdam e-mails ‘gênant slecht beveiligd’, zo klonk het harde oordeel van het blad Binnenlands Bestuur in juni vorig jaar. Een van de bewijzen die Binnenlands Bestuur aandroeg, was een nep-mail die uit naam van Aboutaleb werd verzonden, en voor echt werd aangezien door de gemeente.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.