nederland

Rutte benadrukt: ‘Keizer is een integere man’

Door Elif Isitman - 29 april 2017

Henry Keizer kan voorzitter van de VVD blijven zolang het integriteitsonderzoek van de partij duurt, zei premier en partijgenoot Mark Rutte zaterdag. Ook springt hij in de bres voor Keizer: ‘Hij is zeker een integere man.’

Volgens Rutte heeft Keizer ‘adequaat’ gereageerd op berichten over de omstreden zakendeal die hij in 2012 sloot. ‘Hier is sprake van privéactiviteiten. Ze hebben niets met de VVD te maken. Er is ook geen sprake van enige vorm van strafrechtelijke vervolging.’

Rutte heeft er naar eigen zeggen niet op aangedrongen om de integriteitscommissie van de VVD in te schakelen. Dat heeft Keizer zelf gedaan.

Marktwaarde

Eerder deze week brachten journalisten van onderzoeksplatform Follow the Money  (FTM) naar buiten dat Keizer een miljoenenbedrijf voor slechts 30.000 euro zou hebben overgenomen.

FTM reconstrueerde hoe Keizer met drie zakenpartners 12,5 miljoen euro betaalde voor uitvaartbedrijf de Facultatieve. Op het moment van verkoop had het bedrijf een nettovermogenswaarde van 34 miljoen.

‘Mister integriteit’

Ook Keizer zelf houdt vol dat hij niet fout zat. De partijvoorzitter zegt dat hij een ‘schoon geweten’ heeft. ‘We hebben alles volgens de regels laten verlopen.’ De bewering dat hij veel te weinig zou hebben betaald voor De Facultatieve, is ‘absoluut onjuist’, zegt Keizer. Hij ziet zichzelf vooral als slachtoffer. ‘Door FTM is een sfeertje gecreëerd van “die dikke deugt niet”,’ zei de ondernemer vrijdag.

De VVD reageerde eerder laconiek op de beschuldigingen. De kwestie is nog niet door leden aangekaart en de integriteitscommissie wacht op meer bewijs voordat er een onderzoek wordt geopend naar Keizer. Voor de liberale partij is de zaak schrijnend: Keizer – bijnaam ‘mister integriteit’ – had juist de opdracht gekregen iets te doen aan eerdere schandalen bij de VVD.

Volgens Keizer is er geen reden voor de integriteitscommissie om zich over de kwestie te buigen. Mogelijk besluit de commissie of het bestuur van de VVD alsnog om de zaak te onderzoeken. ‘Maar daarmee ga ik me natuurlijk niet  bemoeien,’ aldus Keizer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.