nederland

SGP: U-bocht via buitenland in verzet tegen euthanasie

Door Carla Joosten - 22 april 2017

De SGP gaat het buitenland alarmeren over de Nederlandse euthanasiepraktijk om zo invloed uit te oefenen in eigen land. Dat wil de partij doen door opiniestukken in buitenlandse media, een Engelstalige website en een Engelstalige documentaire.

SGP-leider Kees van der Staaij heeft dat zaterdag meegedeeld op de jaarlijkse partijdag in Hoevelaken.

‘Nederland spreekt heel wat landen ter wereld aan op de mensenrechten. Het zou goed zijn als het buitenland op zijn beurt Nederland nu indringend aanspreekt op de ontspoorde euthanasiepraktijk en druk uitoefent om dit aan te passen,’ zegt Van der Staaij in het Nederlands Dagblad.

De partij is fel tegen hulp bij zelfdoding en bepleit al jaren intrekking van de Euthanasiewet. Van der Staaij is blij met de klaarblijkelijke opschorting van het plan voor stervenshulp bij mensen die hun leven als voltooid ervaren.

Romantisering

Spreken over een ‘waardige dood’ van iemand die worstelt met de zin van het leven is volgens hem  ‘misleidende stemmingmakerij’. Hij spreekt over ‘romantisering van de zelfbeschikking’ die het leven van kwetsbaren op het spel zet.

Maar ook de huidige praktijk gaat hem te ver en die wordt volgens hem ook nog eens telkens opgerekt. Zo ageert hij tegen euthanasie bij psychisch zieke mensen en dementerenden die hun wil niet meer kenbaar kunnen maken.

‘Nederland is gewend geraakt aan het oprekken van ethische grenzen rond de dood. Maar de feiten op zich zijn al genoeg om de buitenwereld te schokken’, aldus Van der Staaij in Hoevelaken.

Plannen

Het idee is om een Engelstalige documentaire te laten maken. Ook zijn opiniebijdragen in buitenlandse media in de maak evenals een website gewijd aan euthanasie. Zelf reist Van der Staaij in mei naar Boedapest voor deelname aan een pro-life conferentie waar hij de Nederlandse praktijk gaat aanklagen.

Waarom via het buitenland?

Van der Staaij ontmoet in het buitenland ongeloof en ontzetting als hij vertelt over de Nederlandse euthanasiepraktijk. Hij hoopt het verzet in eigen land aan te wakkeren via buitenlands verzet.

Het idee voor deze u-bocht ontstond na een interviewverzoek aan de SGP van de Amerikaanse tv-zender CBS over de NIP-test bij zwangere vrouwen. Een zelfde soort aandacht hoopt de partij te krijgen voor euthanasie.

Heeft het ook met de kabinetsformatie te maken?

Niet per se. Maar de SGP is niet enthousiast over de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De SGP ziet een dergelijke coalitie niet zitten. GroenLinks is volgens Van der Staaij programmatisch te ver verwijderd van de andere partijen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De SGP heeft geen principiële bezwaren tegen meeregeren, maar meldt zich niet aan voor de formatietafel.  ‘We zijn getalsmatig niet nodig.’

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.