nederland

Turkije haalt weer uit: ‘Wilders heeft fascistische denkbeelden’

Door Elif Isitman - 19 april 2017

Na een paar weken stilte haalt Turkije opnieuw hard uit naar Nederland. Door de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders niet tegen te spreken, scharen Nederlandse politici zich achter hem, zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavosoglu woensdag.

 ‘Zolang je Turk bent, moet je geen Nederlander kunnen worden,’ zei Wilders dinsdag. De PVV werkt aan een wetsvoorstel over de kwestie.

Gijzelen door Wilders

Cavusoglu reageert op de oproep van Wilders om de dubbele nationaliteit af te schaffen. Hij verwijt Wilders er fascistische denkbeelden op na te houden. ‘Dus mensen die “ja” hebben gestemd mogen niet leven, moeten worden verbannen of vermoord,’ zei Cavusoglu, refererend aan het referendum over de machtsuitbreiding van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Volgens Cavusoglu steunen Nederlandse politici Wilders door zich niet tegen hem uit te spreken. Wilders reageert op zijn beurt via Twitter: ‘Totaal gestoorde ophitsende gek die Cavusoglu.’

Het is niet de eerste keer dat Cavusoglu uithaalt naar Wilders. In maart beschuldigde hij Nederland ervan zich te laten ‘gijzelen’ door de PVV-leider, toen Cavusoglu geen campagne mocht komen voeren voor het referendum in Rotterdam. Wilders protesteerde met een groep aanhangers in Den Haag bij de Turkse ambassade tegen Cavusoglu’s komst. Hij had borden bij zich met de tekst: ‘Blijf weg! Dit is ons land.’ De tekst stond er in zowel het Turks als het Nederlands.

Campagne voor referendum

‘Het is ongelofelijk dat mensen met een dubbele nationaliteit in twee landen mogen stemmen,’ zei Wilders tijdens dat protest. ‘Maar we moeten zeker niet toestaan dat een vertegenwoordiger van een dictatoriaal regime hier komt lobbyen voor een referendum over een grondwetswijziging waarmee die dictator nog meer macht krijgt,’ zei Wilders over Erdogan, die hij ‘niet alleen een islamist maar ook een platte dictator’ noemde.

Dit gebeurde aan de vooravond van de Turkije-rel, toen zowel Cavosuglu als een andere minister in Rotterdam wilde komen spreken, maar dat door Nederland werd verhinderd. De landingsrechten van Cavosuglu werden ingetrokken, waardoor zijn vliegtuig rechtsomkeert moest maken. En de Turkse minister Fatma Kaya, die per auto vanuit Duitsland was gekomen, werd gesommeerd Nederland te verlaten. De kwestie ontaardde in flinke rellen voor het Turkse consulaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.