nederland

Turkse Nederlanders vast in Turkije vanwege uitreisverbod

06 april 2017

Meerdere Turkse Nederlanders hebben een uitreisverbod gekregen van de Turkse autoriteiten. Het gaat om zeker tien mensen.

Dat zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover Elsevier.nl na berichtgeving hierover van de NOS.

Uitreisverbod na mislukte staatsgreep

Die omroep meldt dat het om zeker tien tot mogelijk honderd mensen gaat. Maar honderd zijn het er sowieso niet, weet het ministerie. Het zijn er tien en zij worden niet alleen vastgehouden omdat zij Erdogan-critici zijn.  Er is sprake van uiteenlopende redenen. ‘Het gaat in de meeste gevallen om Turkse Nederlanders die ervan worden “verdacht” betrokken te zijn bij de Gülen-beweging,’ zegt de woordvoerder.

‘Dit uitreisverbod moet worden gezien in het licht van de mislukte staatsgreep (op 15 juli vorig jaar, red.). Het is ook niet zozeer gericht tegen Nederland, want ook andere nationaliteiten hebben er last van.’ Duitsers hebben zich gemeld met problemen om het land te verlaten en ook Turkse Zwitsers ondervinden hinder. Het ministerie staat in contact met de getroffenen van het uitreisverbod en heeft de Turkse autoriteiten om opheldering gevraagd.

Flinke machtsuitbreiding voor Erdogan

In Turkije lopen de spanningen in aanloop naar het referendum op 16 april flink op. Met nog anderhalve week te gaan proberen het ja- en neekamp stemmen te binnen te slepen. Het draait allemaal om flinke machtsuitbreiding van het Turkse presidentschap, die de huidige president Recep Tayyip Erdogan in een klap meer bevoegdheden zal geven. Feitelijk houdt het parlementaire stelsel in Turkije bij een overwinning van Erdogan op te bestaan.

De president gaat er met gestrekt been in en heeft er zelfs hoogoplopende ruzies met bijvoorbeeld Nederland voor over. Toen Nederland in maart twee ministers weigerden die wilden komen spreken op een campagnebijeenkomst, sloeg Erdogan de ene na de andere belediging uit. Fascisten zijn jullie, riep hij boos naar het Nederlandse kabinet. Ook vandaag deed Erdogan weer een felle uitspraak: ‘Wie ‘nee’ zegt, riskeert zijn leven hier en in het hiernamaals.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.