nederland

Tweede verdachte opgepakt na mishandeling homo’s Amsterdam

Door Bauke Schram - 04 april 2017

De politie heeft een tweede man opgepakt die verdacht wordt betrokken te zijn geweest bij de mishandeling van een homo-echtpaar op de pont over het IJ in Amsterdam. In februari werd een eerste verdachte opgepakt, die inmiddels is vrijgelaten. Hij blijft een verdachte in de zaak.

Dinsdag is een 23-jarige Amsterdammer opgepakt en ook de verdachte die al bekend was bij de politie komt uit Amsterdam. Mogelijk waren de verdachten betrokken bij het mishandelen van het homo-echtpaar in oktober.

ReneRené van Rijckevorsel: Geen onverschilligheid graag. Homohaat moet hard worden aangepakt

Uitgescholden om geaardheid

Rond twee uur in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 oktober begonnen drie jongens op scooters het homostel te provoceren. Ze scholden de mannen uit. Het belaagde echtpaar besloot in eerste instantie de provocaties en het agressieve gedrag te negeren.

Toen de pont aanmeerde en de mannen afstapte op de Ruijterkade, liep de situatie volledig uit de hand. Op het fietspad werd het homopaar klemgereden. Het scootertuig schopte en sloeg vervolgens in op het paar.

Een aantal studenten wist de daders weg te jagen, en hielp de belaagde mannen, van wie een zelfs een schedelbreuk heeft opgelopen.

Naar aanleiding van een aflevering op Opsporing Verzocht stroomden de tips binnen bij de politie. Een van de mogelijke daders, die achterop een scooter zat, keek op de bewuste avond recht in de lens van een toezichtcamera.

Weer geweld tegen homo’s

De afgelopen dagen is het debat over geweld tegen homo’s weer aangewakkerd, nadat een stel werd belaagd in Arnhem. De tanden van een van de mannen zijn naar zijn zeggen uit zijn gebit geslagen met een betonschaar.

Vier verdachten – drie jongens van 16 jaar en een jongen van 14 jaar – hebben zich gemeld bij de politie en twee jongens van 14 en 20 jaar zijn opgepakt. Homobelangenvereniging COC heeft de partijen die praten over de formatie van een nieuw kabinet opgeroepen de aanpak van geweld tegen homo’s prioriteit te geven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.