nederland

Verdachte antihomogeweld Arnhem vrij: zo staat het ervoor

Door Tom Reijner - 05 april 2017

Een twintigjarige man uit de Limburgse plaats Gennep, die ervan werd verdacht dat hij was betrokken bij de mishandeling van een homostel in Arnhem, is weer op vrije voeten. De man kent de vijf andere verdachten niet en deed niet mee aan de mishandeling zondagnacht.

Dat meldt justitie woensdag. De andere vijf verdachten van veertien en zestien jaar moeten donderdag voor de onderzoeksrechter in Arnhem verschijnen. Die bepaalt of de jongens, die sinds zondag in hechtenis zitten, twee weken langer mogen worden vastgehouden.

Vier tanden uit mond geslagen

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de jongens van openlijk geweld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Genoeg reden om ze voorlopig niet vrij te laten. Een aantal verdachten meldde zich zelf bij de politie, nadat na de nachtelijke mishandeling op de Arnhemse Nelson Mandelabrug grote commotie was ontstaan. Het stel Jasper (35) en Ronnie (31) werd naar eigen zeggen aangevallen na een avondje stappen, toen ze hand in hand naar huis liepen. Op een gegeven moment werd er ‘homo’, ‘vies’ en ‘kan niet’ geroepen. Dat lieten Jasper en Ronnie niet over hun kant gaan. Daarna escaleerde het snel. Met een betonschaar werden de mannen tot bloedens toe gemolesteerd.

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower tegenover Elsevier.nl: ‘Straatterroristen met betonscharen hard straffen2015-06-09 10:57:16 DEN HAAG - Portret van PVV Eerste-Kamerlid Gidi Markuszower. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Ronnie raakte vier tanden kwijt. Zijn herstel zal nog wel even duren. ‘Ik kan voorlopig alleen babyvoeding eten,’ zei hij in tv-programma RTL Late Night. Het OM kan volgens een woordvoerder nog niets zeggen over de aanleiding voor de mishandeling. Mogelijk werd de groep agressief omdat de mannen hand in hand liepen, maar dat staat volgens justitie nog niet vast. Ook is nog niet bekend wie met de betonschaar zou hebben geslagen. ‘De verdachten worden gehoord en vervolgens met elkaars verklaringen geconfronteerd,’ aldus het OM.

Vreemde wending

Het verhaal kreeg maandagavond een vreemde wending, toen een van de verdachten via zijn advocaat aankondigde zelf aangifte te doen tegen de homo’s. Advocaat Gerald Roethof zei in tv-programma Pauw dat zijn zestienjarige cliënt zelf is belaagd door het stel. Hij heeft de politie om camerabeelden gevraagd, maar of die er zijn, is niet bekend. Volgens Roethof zou er ook geen betonschaar tevoorschijn zijn gehaald. Deze opmerking leidde tot grote verbazing bij de slachtoffers. ‘Wij zijn geen vechtersbazen,’ lieten ze weten.

In de zaak rond de mishandeling van twee homo’s in Amsterdam in oktober vorig jaar werd gisteren een succes gemeld. De politie heeft een tweede verdachte, een 23-jarige man uit Amsterdam, opgepakt die betrokken zou zijn geweest bij de mishandeling van het homo-echtpaar op de pont over het IJ. In februari werd een eerste verdachte opgepakt.

Die is inmiddels vrijgelaten, maar hij blijft wel verdachte in de zaak. Het homostel werd enorm toegetakeld, zodanig, dat één van de twee een schedelbreuk opliep. Ook hier ging het om ‘lichtgetinte’ daders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.