nederland

VVD-prominenten zien kabinet met GroenLinks echt niet zitten: ‘Dit is onhaalbaar’

Door Bauke Schram - 20 april 2017

VVD en GroenLinks worden gezien als tegenpolen, maar blijven stug formatiegesprekken met elkaar voeren. Veel liberalen zien wel wat in ‘Groenrechts’, maar een deel van de VVD-achterban slaat alarm over de gesprekken met de partij van Jesse Klaver.

Dat meldt althans De Telegraaf. De krant baseert zich op uitingen van oud-VVD’ers, coryfeeën en leden van de partij. GroenLinks-leider Jesse Klaver zei tijdens de verkiezingen dat ‘de krant van wakker Nederland altijd de grootste linkse partij aanvalt’ na een lange reeks kritische artikelen over Klaver op de voorpagina van De Telegraaf.

GroenLinks: een stuk linkser dan ze lijken – is de radicale getuigenispartij van vroeger voorbereid op compromissen?

Akkoord over klimaat

Een kabinet met GroenLinks is ‘niet haalbaar’ luidt het oordeel van de VVD’ers. Tijdens de formatie werd al duidelijk dat de nivelleringsplannen van GroenLinks haaks staan op de standpunten van de VVD.

Aan de andere kant zegt bijvoorbeeld VVD-jongerenorganisatie JOVD juist te hopen dat de partij in zee gaat met GroenLinks, omdat de organisatie het klimaat een van de belangrijkste onderwerpen van dit moment acht.

Volgens VVD-coryfee Hans Wiegel is het waarschijnlijk dat de partijen snel een akkoord sluiten over duurzaamheid en de energietransitie. ‘De vraag is alleen wie de rekening ervoor gaat betalen.’ Eerder sloegen ondernemers alarm over de economische plannen van GroenLinks. Deze zouden de ‘doodsteek voor het bedrijfsleven’ zijn.

Overigens geven de VVD’ers ook aan dat de partij zich voorlopig stilhoudt over de formatie. Toen de VVD in de zomer van 2010 om de tafel ging met GroenLinks, kreeg het partijbureau aan de lopende band boze berichten van VVD-kiezers en partijleden.

Liever met PvdA

Een van de tegenstanders van samenwerking met GroenLinks, die ook wordt aangehaald in het artikel, is Rita Verdonk. De oud-minister werd in 2007 uit de VVD-fractie gezet, waarna ze verderging als eenmansfractie en vervolgens een eigen partij oprichtte. Verdonk zou in haar ‘omgeving’ merken dat VVD’ers dreigen hun lidmaatschap op te zeggen.

Opvallend is dat NRC woensdag meldt dat de scepsis over GroenLinks bij de VVD juist wegebt. De partij zou beseffen dat een coalitie met de partij van Klaver de ‘enige serieuze optie’ is.

De kritische VVD’ers zien liever een coalitie met de PvdA. Na een historisch verkiezingsverlies hebben de sociaal-democraten aangegeven geen gooi te doen naar regeringsdeelname. Ze willen eerst orde op zaken te stellen in de partij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.