nederland

Wilders wil kandidaat-raadsleden werven: ‘Brabant weer van ons’

Door Elif Isitman - 13 april 2017

PVV-leider Geert Wilders zegt dat er genoeg kandidaten zijn in Brabant om mee te kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. ‘Wij gaan ervoor zorgen dat niet langer in Den Haag wordt bepaald wat nodig is, maar dat mensen in plaatsen als St. Willebrord, Etten-Leur en Helmond dit zelf gaan doen,’ aldus Wilders.

De PVV-leider beschrijft het profiel voor zijn gewenste kandidaten donderdag tegenover Omroep Brabant.

PVV populair in Rucphen

‘Brabant moet weer van ons worden. Er is behoefte aan een fris geluid. Mensen naar wie wij op zoek zijn, moeten uiteraard achter ons gedachtegoed staan, lef hebben, tegen kritiek kunnen, en niet bang zijn om standpunten in te nemen waar anderen niet voor kiezen,’ zegt Wilders. ‘Ook moeten ze gezond verstand hebben. Mensen die van extremiteiten houden hoeven zich bij ons niet te melden.’

Wilders is in St. Willebrord om op zoek te gaan naar mogelijke gemeenteraadsleden. De Brabantse plaats maakt deel uit van de gemeente Rucphen, een van de zes gemeenten in Brabant waar de PVV volgend jaar een gooi wil doen naar de gemeenteraad. De provincie is populair bij PVV-stemmers: alleen in Limburg trok de PVV bij de Tweede Kamerverkiezingen relatief meer stemmen dan in Brabant.

Wilders meent dat er genoeg animo is om echt mee te doen. Volgens hem hebben zich al ‘behoorlijk wat mensen’ aangemeld. ‘Als er een gemeente is die ons steeds weer trouw heeft gesteund, dan is het wel Rucphen. We beginnen vandaag met onze campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Wat is er dan mooier om dit in de gemeente te doen die ons mede zo groot heeft gemaakt,’ aldus Wilders.

Kandidaten hoeven van hem geen politieke ervaring te hebben: ‘Uiteraard gaan we die mensen trainen en opleiden en ze niet zomaar in de gemeenteraad laten zitten.’ Hij onderstreept dat zijn partij nog altijd geen ledenpartij zal worden. Hij is en blijft het enige lid van de PVV.

Winst bij verkiezingen

Naast de Brabantse gemeenten wil Wilders ook meedoen in Rotterdam, Urk en in de Twentse gemeenten Enschede, Almelo en Twenterand. Bij de Tweede Kamerverkiezingen werd de PVV in maart nog tweede in Rotterdam, achter de VVD.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen kreeg de partij in Urk, waar de SGP dominant is, 11 procent van de stemmen. In Almelo werd de partij met 18 procent de grootste. In zowel Enschede als Twenterand werd de PVV de tweede partij.

Op dit moment zit de PVV alleen in Den Haag en Almere in de gemeenteraad. ‘We moeten een nieuwe stap zetten. Ik krijg vaak de vraag: waar is de PVV in mijn gemeente? Vooral rond die discussie over asielzoekerscentra,’ zei Wilders in december. ‘Ik merk dat er behoefte aan is, van Volendam tot Venlo, van Zeeland tot Groningen,’ zei Wilders onlangs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.