nederland

Buma: Centrum-links kabinet is niet realistisch

Door Elif Isitman - 18 mei 2017

CDA-leider Sybrand Buma wil meerdere partijen aan de onderhandelingstafel voor de formatie. Buma kijkt daarbij vooral naar de SP en de motorblokpartijen VVD en D66.

Een centrum-links kabinet vindt hij nog altijd niet realistisch, blijkt uit het gesprek dat hij donderdagavond had met informateur Edith Schippers.

Pechtold wil niet met ChristenUnie

Eerder op de dag praatte zij met D66-leider Alexander Pechtold, die een kabinet waar ook ChristenUnie in zit koste wat het kost wil voorkomen. ‘Formatiegesprekken met ChristenUnie zijn niet alleen onwenselijk, maar hebben ook weinig kans van slagen,’ zei Pechtold na afloop van zijn korte gesprek met Schippers.

D66 en ChristenUnie staan lijnrecht tegenover elkaar op het gebied van medisch-ethische en moralistische kwesties. De partij staat dichter bij GroenLinks, waarmee het ‘motorblok’, bestaande uit VVD, CDA en D66, in eerste instantie onderhandelde.

Gesprek met Roemer

Nu de gesprekken met GroenLinks zijn mislukt, kijkt Pechtold hoopvol naar de PvdA en de SP. Maar de PvdA wil na haar historische verkiezingsverlies in maart niet meeregeren, en de SP weigert in het huwelijksbootje te stappen met de VVD.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Het zal moeten blijken of SP-leider Emile Roemer daarbij blijft. Hij praat later op de avond met Schippers. Roemer wil – in tegenstelling tot Buma – wel een centrum-links kabinet. Buma waarschuwt voor een impasse als partijen blijven zeggen dat ze niet willen meedoen of in bepaalde samenstellingen niet willen meedoen.

CDA en VVD hebben minder problemen met ChristenUnie, die twee partijen vinden dat een logisch alternatief voor GroenLinks. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers geeft aan bereid te zijn te onderhandelen ‘als er een uitnodiging komt’. Hij hoopt op een meerderheidskabinet en heeft vanaf het begin gezegd beschikbaar te zijn voor het kabinet. Die uitnodiging hoeft hij van Pechtold in elk geval niet te verwachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.