nederland

Dijkhoff scherpt controle op ‘vakantievierende Eritreeërs’ aan

08 mei 2017

Sinds 2015 zijn enkele tientallen asielvergunningen ingetrokken omdat de asielzoekers in kwestie naar hun thuisland waren gereisd voor vakantie. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Justitie en Asiel in reactie op Kamervragen.

De Kamer had om opheldering gevraagd vanwege berichten dat Eritreeërs geregeld vakantie zouden vieren in hun ‘onveilige’ thuisland. Wanneer personen een asielvergunning hebben voor bepaalde tijd, kunnen ze die kwijtraken na zo’n reis, maar volgens Dijkhoff is dat bij de Eritreeërs niet gebleken.

Geen Eritreeërs met afgepakte vergunningen

Sinds midden 2015 is bij ongeveer honderd mensen onderzocht of de asielvergunning kon worden ingetrokken vanwege een reis naar het land van herkomst. Maar onder hen was volgens Dijkhoff geen enkele Eritreeër.

Bij enkele tientallen anderen werd de asielvergunning wel ingetrokken. Waar deze mensen vandaan kwamen, is niet bekendgemaakt. Duidelijk is wel dat het niet om Eritreeërs ging.

Uit eerdere berichten blijkt dat ook Iraakse, Iraanse en Sudanese migranten met een verblijfsstatus in Nederland met vakantie gingen in eigen land.

Tienduizenden in heel Europa

Justitie gaf eerder aan dat het probleem van terugreizen naar het thuisland bij Eritreeërs ‘in mindere mate’ speelde. Reisorganisaties geven aan dat de Eritreeërs in veel gevallen op bezoek gaan bij familie. Het zou tienduizenden Eritreeërs betreffen met een verblijfsvergunning in Europese landen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Dijkhoff wijst er wel op dat mensen die al lang in Nederland zijn en een Nederlands paspoort hebben of een asielvergunning voor onbepaalde tijd, in principe probleemloos naar hun thuisland kunnen reizen.

Volgens Dijkhoff wordt de komende tijd extra gecontroleerd op terugreizende Eritreeërs. Daarbij wordt met zowel Duitsland als België informatie uitgewisseld.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.