#formatie

VVD en CDA duidelijk: geen gesprekken meer met Klaver

16 mei 2017

VVD en CDA zien het niet zitten om nogmaals met GroenLinks om tafel te gaan om te praten over een nieuw kabinet. D66 houdt de deur nog op een kier, bleek dinsdagmiddag.

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) zei eerder op de dag dat hij een nieuwe poging met dezelfde club onwaarschijnlijk acht. ‘Het lijkt me heel ingewikkeld om dit weer te laten herleven.’

Te ver voor Klaver

Het grote struikelblok bleek migratie. De VVD, het CDA en D66 werden het niet eens met GroenLinks over de opvang in eigen regio. Het sluiten van deals met andere landen om opvang in Noord-Afrika en het Midden-Oosten te regelen, zouden te ver zijn gegaan voor de partij van Jesse Klaver.

Het stoppen van de onderhandelingen is volgens Rutte ‘niet voor de bühne geweest’. Dinsdag benadrukt hij opnieuw dat hij de PVV uitsluit als coalitiepartner. PVV-leider Geert Wilders zei eerder op de dag: ‘Er is één partij waarmee je de migratie kunt regelen, dat is de PVV.’ Wilders is erg teleurgesteld in de houding van Rutte.

Ook het CDA heeft geen wens om zich te verzoenen met GroenLinks. ‘Er is in wezen één afgevallen,’ aldus CDA-leider Sybrand Buma.

Twee maanden lang onderhandelden de partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks over de vorming van een nieuw kabinet onder leiding van informateur Edith Schippers. ‘Er is niet over een nacht ijs gegaan voordat men heeft gezegd: dit gaat echt niet werken,’ aldus Buma.

D66 benadrukt overeenkomsten met GroenLinks

D66 wil de deur nog niet sluiten, zo liet fractieleider Alexander Pechtold doorschemeren. ‘We zijn op een politiek volwassen manier uit elkaar gegaan. Dat is heel belangrijk omdat je elkaar, alle vier of een deel ervan, weer tegenkomt.’

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Pechtold benadrukte de overeenkomsten op veel gebieden tussen zijn partij en GroenLinks. Over een minderheidskabinet wil hij ‘niet eens nadenken’.  D66 hamert op een kabinet met een ‘ruime meerderheid’. Dat is ook de reden dat Pechtold een alternatief van het motorblok VVD, CDA, D66, plus ChristenUnie – dat met 76 zetels net een meerderheid zou halen – niet zit zitten, afgezien van de moreel-ethische verschillen die D66 heeft met de christelijke partij.

GroenLinks liet dinsdagmiddag overigens weten woensdagavond nog een ‘meet-up’ te organiseren met Klaver, waarin hij bezoekers wil informeren over het stuklopen van de coalitieonderhandelingen. Woensdag debatteert ook de Tweede Kamer over hoe het nu verder moet met de formatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.