nederland

IND krijgt maar geen grip op asielhoppende migrant

Door Elif Isitman - 03 mei 2017

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft vorig jaar twee keer zoveel asielzoekers die in twee of meer landen asiel aanvragen betrapt als het jaar daarvoor. Toch lijkt de dienst geen grip te kunnen krijgen op de zogenoemde asielhoppers.

Voordat ze kunnen worden teruggestuurd, is het grootste gedeelte van hen namelijk alweer vertrokken, meldt De Telegraaf woensdag op basis van cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Steeds meer mensen betrapt

Wel lukt het de IND steeds beter om asielzoekers te betrappen die dubbel een verblijfsstatus in landen in de Europese Unie (EU) aanvragen. Vorig jaar is het aantal mensen dat werd betrapt, verdubbeld. Het ging in 2016 om ruim 10.000 personen, tegenover 4.800 in 2015.

In meer dan tweederde van de zaken waarin mensen werden gepakt , ging het eerste EU-aankomstland akkoord met het terugnemen van de asielzoekers. Maar daar komt het in de praktijk niet van, omdat veel asielzoekers daarvoor al zijn vertrokken. Vermoedelijk wagen die mensen nog een poging in een andere EU-lidstaat, of verdwijnen ze in de illegaliteit.

Het gaat veelal om asielzoekers uit veilige landen zoals Marokko of Algerije, die al bij voorbaat vrijwel kansloos zijn met hun asielaanvraag. Die asielzoekers zorgen daarnaast niet zelden voor problemen rondom asielzoekerscentra. Vorig jaar was er vooral in Groningen veel overlast, doordat groepen kansloze asielzoekers stelend en tasjes rovend door de stad trokken.

Hoogste vertrekpremie

Vorige maand sloeg de EU bovendien alarm over migranten die de EU doortrekken en bewust op zoek gaan naar de hoogste vertrekpremie. In veel gevallen is het voor landen makkelijker om een vertrekpremie te betalen dan het hele uitzettingsproces te doorlopen en de uitgeprocedeerde migrant uit te zetten. De verschillen in vertrekpremie tussen lidstaten zijn behoorlijk: sommige lidstaten kennen helemaal geen vertrekpremie, terwijl migranten in Duitsland in sommige gevallen op 5.000 euro kunnen rekenen. In Nederland ontvangen alleen volwassenen een vertrekpremie van 1.750 euro, dat is boven in de middenmoot.

Het ministerie van Justitie erkent dat er problemen zijn met het terugsturen van asielhoppers. Volgens het ministerie wordt er daarom ook aangedrongen op faciliteiten om vreemdelingendetentie toe te kunnen passen. Dan kunnen asielzoekers die in afwachting zijn van overplaatsing op basis van het Dublin-verdrag worden vastgezet, waardoor er minder ontglippen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.