terrorisme

IS-terrorist maakte ‘slechts selfies’ met F-16’s op vliegbasis Volkel

Door Elif Isitman - 18 mei 2017

De veroordeelde Syriëganger Waïl el A., die vorige week werd opgepakt nadat hij foto’s en video’s had gemaakt op de luchtmachtbasis Volkel, maakte ‘slechts selfies’. Hij was ‘onder de indruk van de F-16’s’.

Dat zegt althans zijn advocaat tegen Omroep Gelderland.

Verboden activiteit

Het viel op dat de man (19) uit Arnhem foto’s en filmpjes maakte – een verboden activiteit op een luchtmachtbasis. Toen bleek dat het ging om een veroordeelde terrorist, werd hij opgepakt op verdenking van het voorbereiden van terroristische activiteiten, verklaarde justitie woensdag. De man werd in september 2015 aangehouden bij de Turks-Syrische grens.

Waïl el A. stond te boek als Syriëganger. De rechtbank oordeelde dat hij zich in Syrië wilde aansluiten bij een terreurorganisatie. Hiervoor kreeg hij twee jaar cel. Volgens de rechtbank werd de man ‘steeds extremer in zijn geloof’ en was hij aanhanger van het jihadisme en van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

‘Normaal jongensgedrag’

Sinds een paar maanden is El A. weer vrij. Het hoger beroep in zijn zaak loopt nog. Hij was op de vliegbasis Volkel betrokken bij graafwerk via een uitzendbureau. Volgens het ministerie van Defensie viel hij in voor iemand uit de vaste werkploeg die ziek was. Toen opviel dat hij foto’s en video’s maakte, werd hij opgepakt. Toch werd hij twee dagen later weer vrijgelaten omdat justitie niet heeft kunnen aantonen dat hij een strafbaar feit heeft gepleegd of wilde plegen.

Zijn advocaat doet de zaak af als normaal jongensgedrag: ‘Jongens van die leeftijd maken overal selfies van. En F-16’s en dat soort materieel vinden ze stoer. Ik vind het niet zo raar dat hij daar ook selfies maakte. Als een F-16 op 20 meter afstand opstijgt en je bent onder de indruk van dat enorme geluid, dan maak je daar een filmpje van.’

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Bedrijven die klussen doen op de vliegbasis moeten vooraf de gegevens van hun personeel doorgeven. Op de basis gelden strenge toegangseisen, moeten bezoekers zich legitimeren en zou er altijd een achtergrondcheck moeten worden gedaan.

Opmerkelijk genoeg wist El A., een veroordeeld terrorist, daar toch aan het werk te komen. Defensie verklaarde woensdag te zullen onderzoeken hoe dit kon gebeuren, en te inventariseren ‘of we iets niet goed hebben gedaan’. Het Openbaar Ministerie noemt het ‘een vervelend incident, maar geen reden tot paniek’.

Vliegbasis Volkel is één van de twee bases waar Nederlandse F-16’s staan. Vanuit de basis wordt het Nederlandse luchtruim verdedigd. Het is een groot complex, waar zo’n duizend man defensiepersoneel werkt.

De VVD en PVV hebben opheldering gevraagd over de zaak. Ze willen weten hoe het mogelijk is dat een man die bekendstaat als terrorist en IS-sympathisant toegang kon krijgen tot een militaire basis. De VVD wil ook weten waarom hij weer is vrijgelaten, gezien zijn verleden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.