#formatie

Impasse dreigt: Roemer wil niet met VVD

18 mei 2017

SP-leider Emile Roemer blijft erbij: hij wil niet met de VVD praten over de mogelijke vorming van een coalitie. ‘Het is een nee, het was een nee, en ga er maar van uit dat het een nee blijft,’ zegt Roemer na zijn gesprek met informateur Edith Schippers.

Het motorblok van VVD, D66 en CDA had zijn hoop op de SP gevestigd. Het gesprek tussen Roemer en Schippers was extreem kort: het duurde maar zo’n tien minuten.

Botsende ideeën

Roemer heeft altijd gezegd niet te willen regeren met de partij van demissionair premier Mark Rutte. Hij wil wel om de tafel met CDA en D66 om te kijken of er een centrum-links kabinet mogelijk is, maar daar ziet CDA helemaal niets in. D66 voelt wel wat voor dat idee. Die partij was sowieso de grootste voorstander van regeringsdeelname van de SP.

De partij van Alexander Pechtold wil juist weer niet regeren met de ChristenUnie van Gert-Jan Segers. CDA en VVD vinden de ChristenUnie dan weer wel een logisch alternatief, waardoor de partijen in het motorblok zelf ook botsen in hun ideeën.

Gestagneerde onderhandelingen

Pechtold zei eerder op de dag dat een kabinet met D66 en ChristenUnie niet alleen onwenselijk is, maar ook weinig kans heeft van slagen. De twee partijen staan lijnrecht tegenover elkaar op het gebied van medisch-ethische en moralistische kwesties. D66 staat dichter bij GroenLinks, de partij waarmee het motorblok in eerste instantie onderhandelde. Die onderhandelingen klapten begin deze week.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

D66 keek daarna hoopvol naar SP en PvdA, maar SP liet het donderdagavond opnieuw afweten en PvdA gaf al aan na haar historische verkiezingsverlies in maart niet te willen meeregeren.

Hiermee lijkt het proces voorlopig te zijn gestagneerd. Er blijven weinig opties over voor het motorblok. D66 wil ook liever geen minderheidskabinet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.