#Formatie

Migratie splijtzwam na weken onderhandelen

Door Berend Sommer - 15 mei 2017

De kabinetsformatie tussen de VVD, CDA, D66 en GroenLinks is vastgelopen. Dat maakt informateur Edith Schippers vanavond bekend. De informateur heeft haar opdracht teruggegeven aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib.

Schippers belegde om zeven uur een korte persconferentie. Daarin legde ze uit waarom de partijen geen overeenstemming hebben bereikt. Schippers levert zo spoedig mogelijk een verslag in bij de Tweede Kamer. Daarmee is de opdracht tot het formeren van een kabinet weer terug bij de Kamervoorzitter.

Het is niet gelukt, zo begon Schippers, ‘Er komt geen nieuw kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks.’ Schippers benadrukt dat er hard is gewerkt om met de vier partijen tot een akkoord te komen. ‘Er was vertrouwen, aan de inzet lag het niet, maar de verschillen waren gewoon te groot,’ verklaart de informateur.

Migratie

Volgens Edith Schippers werd er vandaag onderhandeld over het onderwerp migratie. Dat was het punt waarop de onderhandelingen vastliepen. ‘Bij het onderwerp migratie lag de drempel te hoog,’ zegt Schippers, nogmaals benadrukkend dat het niet aan de inzet van de deelnemende partijen lag.

Er waren meer onderwerpen waarop de partijen grondig van mening verschillen. Uit de verkiezingsprogramma’s bleek ook dat de verschillen tussen de  partijen groot zijn, die kloof werd door Schippers niet gedicht. ‘Alle grote onderwerpen lagen op tafel,’ zegt Schippers, ‘en er is ook overeenstemming bereikt over deelonderwerpen. Maar deelonderwerpen vormen nog geen regeerakkoord.’

‘Klimaat en inkomen waren ook moeilijke onderwerpen,’ zegt Schippers, ‘maar ik herkende me niet in de verslaglegging van de media.’

Reactie formerende partijen

De vier partijen reageerden in ongeveer gelijke bewoordingen. ‘Er zijn serieuze  onderhandelingen gevoerd. Spijtig dat het niet is gelukt, maar het land moet worden geregeerd,’ zegt demissionair premier Mark Rutte (VVD). Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) noemden het een ‘teleurstelling’ dat de onderhandelingen zijn gestrand.

Buma zei dat het nu aan de Kamer is om in debat te gaan over de formatie. Pechtold benadrukte dat deze combinatie van partijen zijn voorkeur heeft. Ook Jesse Klaver (GroenLinks) zei dat de kloof te groot was om te overbruggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.