#Formatie

Wilders: ‘Met PVV is formatie binnen een week geregeld’

Door Bauke Schram - 17 mei 2017

Het is logisch dat partijen als de VVD en het CDA er niet uitkomen met GroenLinks over immigratie, zegt PVV-leider Geert Wilders. Als zijn partij wordt uitgenodigd mee te doen aan de formatiegesprekken, komen de partijen er volgens Wilders binnen enkele dagen uit.

‘Het is ongelooflijk dat men er twee maanden voor nodig heeft gehad om er achter te komen dat je geen immigratieafspraken kan maken met GroenLinks – de partij van de open grenzen,’ hekelt Wilders.

VVD en CDA willen niet met PVV

Mark Rutte (VVD) en Sybrand Buma (CDA) weigeren met de PVV over een mogelijk kabinetsformatie te spreken, onder meer vanwege de slechte ervaringen tijdens Rutte-I en de ‘minder, minder’-uitspraken, waar Wilders nog steeds geen afstand van heeft genomen.

De PVV weigerde in eerste instantie samen te werken met Rutte, maar wilde nog wel met de VVD in zee. De PVV zegt nu verantwoordelijkheid te nemen, en open te staan voor een gesprek met de VVD en het CDA.

Nu GroenLinks niet meer onderhandelt met ‘het motorblok’ (VVD, CDA en D66), grijpt Wilders zijn kans. Maar Rutte heeft herhaaldelijk gezegd niet met de PVV te willen praten. Een coalitie met de PVV en D66 is overigens nog onwaarschijnlijker: de partij van Alexander Pechtold staat wat betreft immigratie dichter bij GroenLinks dan bij de PVV.

Formatie mislukt: wat zijn nu de mogelijkheden?

‘Volwaardige plek aan de tafel’

Het motorblok kijkt nu naar ChristenUnie, de SP en de PvdA. ‘Ze zijn allemaal hetzelfde, namelijk zwak over immigratie,’ aldus Wilders. ‘PVV is bij wijze van spreken opgericht om de immigratie te beperken.’

Het zou veel logischer zijn met de PVV om tafel te gaan, stelt Wilders. ‘Ik denk dat we het immigratiebeleid binnen een week, misschien wel binnen een dag, geregeld hebben.’ De PVV-leider ziet overigens weinig in een mogelijke steun- of gedoogconstructie. ‘We hebben een volwaardige plek aan de tafel verdiend. Dat is wat het volk wil,’ zegt Wilders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.