Migratie

Nederland niet verplicht tot opname extra asielzoekers

Door Tom Reijner - 20 juni 2017

Nederland is niet verplicht om meer asielzoekers op te nemen uit opvangkampen in Italië en Griekenland. Dat was de eis van de asielactivisten van We Gaan Ze Halen, maar de rechter gaat er opnieuw niet in mee.

Met de uitspraak op dinsdag bevestigt het gerechtshof in Den Haag een eerdere afwijzing van de rechtbank.

Verdeelsleutel

In een kort geding tegen de staat eiste de stichting, een burgerinitiatief, dat Nederland duizenden extra asielzoekers moet opnemen. Het argument dat Nederland niet voldoet aan de Europees afgesproken verdeelsleutel, is nu door het gerechtshof van tafel geveegd. Over de migranten die in Italiaanse en Griekse kampen zitten, zijn afspraken gemaakt met de  Europese Unie.

De 160.000 vluchtelingen moeten naar rato worden verdeeld over de lidstaten. Nederland kreeg 8.700 vluchtelingen toebedeeld, voor september 2017 moeten die zijn opgenomen. Nu zijn het er iets meer dan 1.400. Volgens het hof hoeft Nederland niet vast te houden aan het absolute aantal te verdelen asielzoekers dat in 2015 werd genoemd. Die schatting was gebaseerd op de verwachte instroom in Griekenland en Italië. Deze is de afgelopen twee jaar flink verminderd.

 Mensensmokkel

Aanvankelijk wilde de stichting van onder anderen theoloog en predikant Rikko Voorberg – bekend van deze controversiële actie rond 4 en 5 mei – met 300 auto’s naar Griekenland rijden, om zo migranten naar Nederland te halen. Dit plan sneuvelde echter toen bleek dat de methode strafbaar is: dit valt onder mensensmokkel. De stichting spande daarop een proces aan tegen de Nederlandse staat. Nederland moet sneller en meer vluchtelingen opnemen, vindt de stichting.

Maar We Gaan ze Halen verloor het kort geding in maart. De stichting liet het er niet bij zitten en besloot in beroep te gaan. ‘Het is schrijnend dat de rechter vindt dat de vordering te vroeg is, terwijl vluchtelingen vaak al twee jaar vastzitten in kampen,’ zegt de stichting in een reactie. Dat de uitspraak ‘historisch’ zou zijn vandaag, is dus niet uitgekomen:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.