Amsterdam

Ongekend luxe cruiseschip vaart haven binnen

Door Eric Vrijsen - 16 juni 2017

In de haven van Amsterdam loopt vrijdag voor het eerst de Regent Seven Seas Explorer binnen. Zij zou het meest luxueuze cruiseschip zijn dat ooit is gebouwd. Het Amerikaanse schip kwam vorig jaar juli in de vaart en is nu op weg van Southampton naar Stockholm, via Kopenhagen, de Baltische staten, Sint-Petersburg, en Helsinki.

‘Dit is ongekende luxe,’ zegt verkoopleider Harry Sommer van de rederij in Fort Lauderdale (Verenigde Staten) over het leven aan boord. ‘We hebben alleen maar ruime tot zeer ruime suites met balkons, 375 in totaal. Er hangen echte kunstwerken aan de wand en dan moet je denken aan Picasso’s of Chagalls.’

cruiseschio

In de duurste verblijven staat een bed van 150.000 dollar. Sommer: ‘Ik heb er nog nooit in geslapen, want dat kan ik me niet veroorloven. Maar ik ben wel eens op zo’n bed gaan zitten en – och jongen! – wat was dat comfortabel.’

July 13, 2016 Monte Carlo, Monoco Regent Photo by Preston Mack
Twaalf dagen varen op de Explorer kan al voor de vroegboekprijs van 4.377 euro. Dat is inclusief alle drankjes en excursies.

Stunten met de prijzen

De cruise-industrie heeft in korte tijd enorm aan populariteit gewonnen, ook omdat rederijen stunten met de prijzen. Eenmaal aan boord merken de gasten dat ze nogal duur uit zijn vanwege de bar en de excursies aan land. Zo loopt de rederij toch nog binnen.

Bij de Regent Seven Seas Explorer is het businessmodel anders, legt Sommer uit. ‘Als je zelf een excursie moet boeken, ga je op 100 euro letten. Dan geniet je minder en onthoud je niks. Wij ontnemen de gasten alle keuzestress.’

Typische vakantieganger

Kan Sommer de typische vakantieganger op dit schip beschrijven? ‘De meesten zijn vijftigplus en zeer ervaren reizigers. Ze waarderen service en vinden het aardig om met hun slag mensen te om te gaan. Veel Amerikanen, Australiërs, Japanners, Hongkong-Chinezen en Mexicanen. Ook Britten, Duitsers en – jazeker – Nederlanders en Belgen.’

Is zo’n luxe reis nou iets wat je eens in je leven doet of zijn er mensen die zich elke zomer aan boord begeven? Sommer heeft de cijfers paraat: ‘40 procent is nieuwkomer, 60 procent was al eerder onze gast. Ik ken mensen die op dit jonge schip al vijf, zes of acht keer een vakantie vierden. Er zijn ook gasten die een heel jaar meereizen. In juli bevinden ze zich in Noord-Europa, in de nazomer bevaren ze de Middellandse Zee. Daarna zakken ze via de Cariben af naar  Zuid-Amerika. Via de Pacific en Azië komen ze halverwege 2018 terug. Dan wordt dit echt je levensstijl.’

Absurde eisen stellen?

Als mensen gewend raken aan het summum van luxe, gaan ze dan absurde eisen stellen? ‘Valt mee,’ zegt Sommer. Zijn rederij – de Norwegian Cruise Line Holdings – heeft 25 schepen in categorieën van oplopende luxe Norwegian, Oceana en Regent Seven Seas.

‘De meeste klanten beginnen niet meteen in  de hoogste schaal van luxe, maar belonen zichzelf telkens met een upgrade. Elke keer naar een nog iets luxer schip of een nog iets luxere suite,’ zegt Sommer.

Zo wordt een luizenleventje een luxe-carrière.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.