Misdaad

Het doek valt voor beruchte camping Fort Oranje. Definitief.

Door Tom Reijner - 22 juni 2017

De camping Fort Oranje in het Noord-Brabantse dorp Rijsbergen sluit definitief de poorten. De eigenaar heeft besloten dat hij het gevecht met de overheid zat is. 

De campingbewoners krijgen donderdag een brief dat het vakantiepark, waar veel mensen permanent wonen, al op 3 juli dichtgaat, meldt eigenaar Cees Engel.

Onhoudbare situatie

De gemeente Zundert, waar Rijsbergen onder valt, kondigde twee weken geleden aan dat de camping op 4 augustus dicht moet vanwege een onhoudbare situatie. Er is veel criminaliteit, de meeste van de ruim zeshonderd bewoners verkeren in een erbarmelijke situatie en de caravans zijn in slechte staat.

Volgens Engel zijn de inkomsten flink gedaald:. ‘Fort Oranje was een last resort voor hulpbehoevenden. Sommige bewoners betalen hier al jarenlang nauwelijks huur. Fort Oranje is een symptoom van falend sociaal beleid van gemeenten en ook de minister. De overheid keek weg, terwijl aan de onderkant van de samenleving mensen nauwelijks eten kunnen kopen, laat staan dat zij huur aan mij kunnen betalen. Geld voor fatsoenlijk beheer en onderhoud is er dan niet meer.’

‘Maffia-achtige toestanden’

Fort Oranje kreeg landelijke bekendheid door een SBS 6-serie over de situatie in Rijsbergen. Engel denkt dat de overheid de camping bewust in een kwaad daglicht heeft gesteld om sluiting te kunnen afdwingen. De overheid heeft de boel volgens hem bewust laten escaleren. Demissionair minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) zei in februari tijdens een bezoek dat er op de camping sprake was van ‘maffia-achtige toestanden’ en dat hij zich wilde inzetten voor sluiting van de camping.

Zijn woorden waren een steun in de rug van de gemeente Zundert, voor wie Fort Oranje al tijden een doorn in het oog was. Toen de sluiting twee weken geleden werd aangekondigd, wilde Engel er nog alles aan doen om dat te voorkomen. Maar inmiddels zegt hij zich er dus bij neer te leggen.  De bezwaartermijn tegen de sluiting duurt tot en met vrijdag. De gemeente heeft ook van enkele campingbewoners protesten ontvangen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.