Rabat

Kabinet laakt terugtrekking Marokkaanse ambassadeur

25 juni 2017

Marokko heeft zaterdag zijn ambassadeur Abdelouahab Bellouki teruggeroepen uit Nederland. De regering in Rabat zou daartoe hebben besloten, omdat Den Haag niet zou meewerken aan het verzoek om een drugshandelaar uit te leveren.

Volgens een verklaring van Rabat is er de afgelopen twee dagen contact geweest tussen de Marokkaanse en de Nederlandse autoriteiten op het niveau van regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken over het uitleveren van de drugscrimineel van Marokkaanse afkomst, meldt het Marokkaanse persbureau MAP. Volgens de NOS is de vermeende drugscrimineel oud-parlementariër Saïd Chaou.

Dood van een visverkoper

Tegen de verdachte waren twee internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd. De verdachte zou sinds 2010 lid zijn van een criminele organisatie en actief zijn in de internationale drugshandel. Volgens Marokko is de verdachte ook betrokken bij financiële steun aan betogers in de Rif-regio in het noorden van het Noord-Afrikaanse land. Inwoners protesteren daar al maanden voor sociale rechtvaardigheid en tegen de wijdverbreide corruptie in Marokko. De situatie ontvlamde toen een visverkoper omkwam in de havenstad Al-Hoceima, in oktober afgelopen jaar.

In een reactie spreekt het Nederlandse kabinet van een ‘onbegrijpelijke’ actie. ‘Nederland hecht nu en in de toekomst aan effectieve samenwerking met Marokko, mits gebaseerd op internationaal rechtelijke kaders en bescherming door de rechtsstaat,’ zeggen het ministerie van Buitenlandse Zaken en dat van Veiligheid en Justitie. ‘In dat licht is de Marokkaanse verklaring onbegrijpelijk en onnodig.’ Het ministerie van Veiligheid en Justitie voegt eraan toe dat niet op individuele gevallen wordt ingegaan.

Zwarte lijst met Europese Marokkanen

Onlangs schreef Elsevier Weekblad over de lange arm van Rabat. Er is een gerucht dat er een lijst bestaat van Marokkanen die zouden worden aangehouden zodra ze voet op Marokkaanse bodem zetten. De nu teruggetrokken ambassadeur Abdelouahab Bellouki ontkende tegenover Elsevier Weekblad dat er een lijst bestaat van namen van Europese Marokkanen. Hij noemt dat ‘nepnieuws’ en ‘grove leugens’.

Ook klopt het volgens Bellouki niet dat Marokkaanse imams zich in opdracht van de Marokkaanse overheid uitspreken over politieke kwesties. ‘Dit is niet waar en wederom een grove leugen. Deze imams worden al vele jaren naar Europa gestuurd om een tolerante, gematigde en open islam te promoten. Als je daaraan twijfelt, kun je gewoon naar moskeeën gaan waar zij prediken om te luisteren wat ze zeggen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.