Klimaatakkoord

Nederland vult financieel gat na terugtrekking Trump

Door Tom Reijner - 16 juni 2017

Europese landen gaan op initiatief van Nederland het financiële tekort aanvullen dat bij VN-klimaatpanel IPCC is ontstaan nadat de Verenigde Staten zich hebben teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Dat zegt demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, Milieu) vrijdag in de Volkskrant. De rapporten van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) vormen de basis voor het klimaatakkoord van Parijs.

Klimaat verloor grootste donor

Het IPCC brengt voor de Verenigde Naties de klimaatveranderingen in kaart en beoordeelt de klimaatplannen van de 194 aangesloten landen. Met het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump vorige maand om het akkoord van Parijs op te zeggen, verloor het klimaatpanel zijn grootste donor.

Lees dit commentaar van Simon Rozendaal
Het kan geen kwaad dat Trump uit futiel akkoord stapt Trump zei vrijdag dat hij vindt dat Qatar zich schuldig maakt aan de financiering van terrorisme - Foto: AFP

De Verenigde Staten waren met 1,8 miljoen euro goed voor eenderde van het budget. Nederland verdubbelt de eigen bijdrage naar 100.000 euro dit jaar en komend jaar. Dijksma vraagt andere EU-landen hetzelfde te doen. Duitsland heeft al toegezegd, schrijft de Volkskrant.

Bovenop die 100.000 komt 50.000 euro bij voor een zogeheten 1,5-gradenstudie met scenario’s om de opwarming van de aarde te beperken. Het zijn geen grote bedragen, maar Nederland wil een signaal afgeven, zegt Dijksma.

Juncker zet hakken in het zand

Het feit dat de Amerikanen zich hebben teruggetrokken, zorgde voor beroering onder Europese leiders, die in allerijl de banden met China probeerden aan te halen. De Chinezen blijven namelijk wel partij in het Parijs-akkoord. Donderdag zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker dat de EU niet van plan is om opnieuw te gaan onderhandelen over het akkoord.

Toen Trump in de tuin van het Witte Huis aankondigde dat de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord stappen, zei hij dat hij ‘een betere deal’ wil. Daar is volgens Juncker geen sprake van. ‘De 29 artikelen van het akkoord moeten worden ingevoerd, niet heronderhandeld,’ aldus de Luxemburger.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.