Criminaliteit

Na zaak Poolse doodrijder wil kabinet strengere regels voor buitenlandse criminelen

Door Bauke Schram - 04 juli 2017

Het kabinet wil de regels voor buitenlandse criminelen aanscherpen, naar aanleiding van de vervroegde vrijlating van de Poolse doodrijder Sebastiaan D. Hij kreeg strafonderbreking toegezegd om zijn vriendin te bezoeken die op het punt stond te bevallen. Zo’n zaak mag niet meer voorkomen, zegt staatssecretaris Klaas Dijkhoff.

Eind april werd Dijkhoff verplicht D. vervroegd vrij te laten. De staatssecretaris verzette zich, maar de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dwong hem te tekenen voor strafonderbreking.

Vrijwel automatisch recht op vrijlating

Na de vrijlating van de Pool, die vier jaar geleden een ouder echtpaar en hun 2-jarige kleindochter doodreed, mag hij niet meer terugkeren naar Nederland, omdat hij geen verblijfsstatus heeft.  Na de helft van zijn straf kwam hij al vrij. Ondanks het verzet van de staatssecretaris, interpreteerde de RSJ de regels anders.

Dat moet in de toekomst worden voorkomen. Eerder bleek al dat een Kamermeerderheid voor het aanscherpen van de wetgeving rond buitenlandse criminelen is. ‘Nabestaanden krijgen levenslang en de dader lacht justitie uit. Een schande is het,’ zegt PVV-Kamerlid Gidi Markuszower. Ook VVD en CDA willen verandering zien. De partijen worden gesteund door 50Plus, ChristenUnie en SGP.

Dat betekent tevens dat D66 de enige partij aan de formatietafel is die niets ziet in aanpassing van de wet. Critici van de huidige wetgeving stellen dat veroordeelden die tweederde van de straf hebben uitgezeten, vrijwel automatisch recht krijgen op vervroegde vrijlating. In het geval van Sebastiaan D. kreeg de Pool na de helft van zijn straf al recht op onderbreking.

Woede over zaak rond Sebastiaan D. ‘Vervroegde vrijlating is een schande’

Meer macht om onderbreking te onderbreken

De Telegraaf bericht over plannen voor nieuwe wetgeving, waarin meer rekening wordt gehouden met de belangen van slachtoffers en nabestaanden. Omdat strafonderbreking bij buitenlandse criminelen zonder verblijfsstatus vaak resulteert in vrijlating – alleen als de veroordeelde terugkeert naar Nederland moet hij opnieuw de cel in – worden de belangen van nabestaanden ondergeschoven.

De wetgeving gaat overigens niet helemaal op de schop, als het aan Dijkhoff ligt. Het is wel handig om criminele vreemdelingen te kunnen uitzetten. De staatssecretaris moet volgens de VVD’er meer macht hebben om een stokje te steken voor strafonderbreking, zoals hij probeerde bij de kwestie Sebastiaan D. Hij schrijft vandaag een brief aan de Kamer, waarin hij zijn overwegingen voor de wetswijziging uitzet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.