Politiek

De kou is uit de lucht tussen DENK en Sylvana

Door Tom Reijner - 25 juli 2017

DENK en Sylvana Simons hebben hun juridische getouwtrek bijgelegd. Ze waren tegenover elkaar komen te staan nadat Simons bij de partij DENK opstapte en een andere politieke groepering begon onder de naam Artikel 1.

DENK, de PvdA-afsplitsing van Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk die tijdens de verkiezingen op eigen kracht de Kamer binnenkwam, eiste aanvankelijk  62.000 euro.

Meer aandacht voor homo’s

Simons zou zich niet aan de opzegtermijn hebben gehouden en haar geheimhoudingsplicht hebben geschonden door zich negatief uit te laten over DENK. Ze zei het niet eens te zijn met de polariserende stijl van DENK en de voortdurende hunkering naar media-aandacht.

Simons wilde bovendien meer aandacht voor de situatie van homo’s, maar daar was de partij niet mee bezig. Na haar vertrek haalde Simons nog scherper uit naar de DENK-mannen: het zou vooral een ‘Turkenpartij’ zijn.

DENK ziet van hoger beroep af

De rechter in Amsterdam bepaalde in april dat Simons geen schadevergoeding hoeft te betalen aan DENK. Het ontslag op staande voet van Simons, afgelopen winter door DENK, was volgens de rechter ook niet rechtsgeldig. Daarom moest de stichting Simons een vergoeding van een kleine 5.000 euro aan salaris en enkele toeslagen betalen.

DENK ziet nu van het aangekondigde hoger beroep af en Simons van de 5.000. ‘DENK en Simons willen deze periode graag afsluiten en zich verder richten op de toekomst,’ luid hun gezamenlijke verklaring. DENK zit met drie zetels in de Tweede Kamer. Simons heeft tot na de zomer geen naam voor haar nieuwe partij. Ze wilde onder de naam Artikel 1 het parlement in, maar die poging mislukte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.