Criminaliteit

Drugsoverlast gemeente Sittard verdubbeld

Door Rick Adolfse - 24 juli 2017

In de periode 2013-2016 is het aantal klachten over drugshandel in Maastricht gehalveerd, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Door het strenge gemeentelijke beleid zijn drugshandelaren uitgeweken naar Sittard. Daar verdubbelde in dezelfde periode het aantal klachten.

In Roosendaal had één op de acht inwoners afgelopen jaar last van drugsoverlast. Dat is ruim boven het gemiddelde – één op de twintig – in Nederlandse gemeenten met meer dan 70.000 inwoners.

Reportage: junks en dealers teisteren Glanerbrug, maar gelukkig is er Theo

Drugsoverlast is al jaren een probleem in vooral de zuidelijke provincies. Vanuit het buitenland komen drugstoeristen naar Zuid-Limburg en West-Brabant. Als reactie op het drugstoerisme zijn diverse coffeeshops gesloten. Een tweede maatregel om drugstoeristen te weren, was de introductie van de – intussen alweer afgeschafte – wietpas. Nu is een bewijs van Nederlandse nationaliteit weer voldoende. Volgens critici heeft dit beleid averechts gewerkt en geleid tot toegenomen illegale handel op straat.

Moeilijk te bestrijden

De handel op straat is voor de politie moeilijk te bestrijden. Verkopers en kopers zijn nooit langer dan enkele minuten op dezelfde plek en daardoor moeilijk te lokaliseren.

De politie is wel effectief in het bestrijden van de online-drugshandel. Afgelopen week maakte de politie bekend dat ze een grote internationale marktplaats voor drugshandel op het Dark Web heeft overgenomen en opgerold.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.