Rotterdam

Eerdmans haalt opgelucht adem: crisis voorbij

Door Tom Reijner - 03 juli 2017

Even dreigde een bestuurscrisis de Rotterdamse politiek lam te leggen. Maar met behulp van de gecombineerde fractie van ChristenUnie-SGP kan het college van burgemeester en wethouders door.

De ene zetel die deze fractie heeft, geeft de doorslag. De coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA zijn weer aan een (krappe) meerderheid geholpen in de gemeenteraad, met 23 van de 45 zetels.

Extra geld naar duurzaamheid

De fractie van ChristenUnie-SGP heeft in ruil voor de steun de toezegging gekregen dat er 13,5 miljoen euro extra komt voor de bestrijding van armoede in de stad. Ook gaat extra geld naar duurzaamheid en komt er een verlofregeling voor aanstaande vaders, meldt de ChristenUnie-SGP. Op het gebied van integratie zijn er geen afspraken gemaakt.

Fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP Setkin Sies noemt het grootste probleem op het gebied van integratie ‘niet zozeer de inhoud van de integratienota van het college, maar de toon van Leefbaar Rotterdam. Daar zal de ChristenUnie-SGP altijd weerstand tegen bieden’.

Leefbaar Rotterdam-wethouder Joost Eerdmans, die ook partijleider is, is opgelucht: ‘We houden de sleutels van de stad in handen en gaan verder met ons karwei: Rotterdam sterker en leefbaarder maken!’ Eerdmans had juist onlangs een innige samenwerking aangekondigd met Forum voor Democratie van Thierry Baudet, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.

Excuus-Marokkaan

De coalitie raakte onlangs haar meerderheid in de gemeenteraad van de Maasstad kwijt, toen raadslid Mohammed Anfal plotseling overstapte van Leefbaar naar de moslimpartij NIDA. Hij bleek niet erg te spreken over zijn periode bij de partij van Eerdmans.

‘Ik kreeg het eerste jaar geen portefeuille, over commissievergaderingen en actualiteitsoverleggen geen woord. Het was genoeg als ik de stem van de straat binnenhaalde, zeiden ze.’ Anfal noemt zichzelf achteraf de excuus-Marokkaan van Leefbaar Rotterdam. Hij ging vol op het orgel over zijn voormalige partijgenoten van Leefbaar Rotterdam: ‘Iedereen bij Leefbaar heeft hts gedaan, hogere toneelschool. Acteren kunnen ze heel goed.’ Fractievoorzitter van de NIDA Nourdin El Ouali is blij met de keuze van Anfal: ‘Na een periode van intern beraad en bezinning, waaronder de ramadan, was er vooral begrip.’

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.