Fraude

Fraude met Ray-Bans: zo lichten jongeren reisverzekering op

Door Tom Reijner - 27 juli 2017

Reisverzekeraars worden massaal opgelicht. Jongeren tussen 25 en 35 jaar dienden in de eerste helft van dit jaar twee keer zoveel valse claims in als vorig jaar.

Dat meldt het AD donderdag op basis van cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Het Verbond zegt dat de stijging nog nooit zo hoog is geweest.

Onder jongeren is de stijging het hoogst. Ze vervalsen buitenlandse bonnetjes en claimen soms koffers vol spullen die niet zijn gestolen.

Heel veel vormen van fraude

‘Bij reisverzekeringen zie je heel veel vormen van fraude,’ zegt directeur Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars in de krant. ‘Vooral jongeren willen via een valse claim iets van hun vakantie “terugverdienen”.’ Bijvoorbeeld wanneer ze doen alsof hun smartphone in de wc-pot is gevallen – vlak voordat er een nieuwe versie op de markt komt. Ook zijn er verkeersslachtoffers die arbeidsongeschiktheid simuleren.

Volgens De Boer is de Ray-Ban-zonnebril berucht: ‘Er worden meer Ray-Ban-zonnebrillen geclaimd dan dat er worden gemaakt.’

De aan het licht gekomen fraude bedraagt ruim 83 miljoen euro, 4 miljoen meer dan in 2015. Verzekeraars hebben vorig jaar liefst 10.001 fraudeplegers opgespoord.

Het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit waarschuwde al eerder voor de ‘scooterfraude’, waarbij scooterrijders na een ongeval naast de materiële schade voor de scooter ten onrechte een fors bedrag claimden voor een jaar studievertraging.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.