euthanasie

Van der Staaij: ‘In Nederland doodt de arts je’

Door Elif Isitman - 21 juli 2017

De eerste buitenlandse aanval van SGP-leider Kees van der Staaij op het Nederlandse euthanasiebeleid is een feit. In een ingezonden brief in The Wall Street Journal spreekt hij van een hellend vlak in het euthanasiebeleid, onder de omineuze kop ‘In The Netherlands, the Doctor Will Kill You Now’.

Met het artikel in de Amerikaanse krant geeft de SGP het startschot voor de internationale campagne tegen euthanasie in Nederland. Volgens Van der Staaij weet men in het buitenland namelijk niet ‘hoe ver de euthanasiepraktijk in Nederland gevorderd is’.

Stiekem zelfmoordpillen toedienen

Hoewel Van der Staaij erkent dat er tal van regels en voorwaarden verbonden zijn aan euthanasie in Nederland, vindt hij dat de grenzen van de euthanasiewetgeving in de loop der jaren steeds verder zijn opgerekt. Hij waarschuwt ook voor de plannen die er liggen over ‘voltooid leven’, die door D66 werden gemaakt.

Ook doet hij de suggestie dat Nederlandse artsen ouderen stiekem zelfmoordpillen toedienen. D66 reageert fel op de woorden van Van der Staaij: ‘Suggereren dat je hier buiten je wil wordt doodgemaakt, is ver beneden de waardigheid van een fractievoorzitter van de Tweede Kamer. Dat kun je gewoon niet maken! Laat ze in Amerika maar bezig zijn met fake news, daar hoeven wij niet aan mee te doen,’ reageert D66-Kamerlid Pia Dijkstra, tevens initiatiefnemer van het voltooid leven-voorstel. Eerder op de dag reageerde ze nog droogjes op Twitter met de simpele woorden ‘Ach, Kees’.

Van der Staaij beëindigt zijn pleidooi met een oproep aan ‘het buitenland’: ‘De meest fundamentele taak van de overheid is het beschermen van haar burgers. De Nederlandse overheid spreekt zich – toegegeven – vaak uit als mensenrechten in andere landen worden bedreigd. Nu het fundamentele recht tot leven wordt bedreigd in Nederland, is het tijd voor anderen om zich uit te spreken tegen het Nederlandse euthanasiecultuur.’

De SGP werkt nu aan soortgelijke stukken in onder meer het Frans, Spaans en Duits. De partij hoopt dat die artikelen ook in de komende maanden ergens in de media worden gepubliceerd.

Overigens laat de SGP vrijdagmiddag weten dat de kop van het stuk is gemaakt door The Wall Street Journal, en alleen de inhoud van Van der Staaij zelf afkomstig is.

Documentaire en opiniestukken

In april kondigde Van der Staaij tijdens een SGP-partijdag in Hoevelaken al aan een internationale campagne te willen lanceren tegen het Nederlandse euthanasiebeleid. ‘Nederland spreekt heel wat landen ter wereld aan op de mensenrechten. Het zou goed zijn als het buitenland op zijn beurt Nederland nu indringend aanspreekt op de ontspoorde euthanasiepraktijk en druk uitoefent om dit aan te passen,’ aldus Van der Staaij.

Spreken over een ‘waardige dood’ van iemand die worstelt met de zin van het leven is volgens hem  ‘misleidende stemmingmakerij’. Hij sprak over ‘romantisering van de zelfbeschikking’ die het leven van kwetsbaren op het spel zet. Naast artikelen in de media, heeft de SGP ook plannen voor een Engelstalige documentaire.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.