Terreurdreiging

IS roept op tot aanslag tijdens EK vrouwen Utrecht

Door Tom Reijner - 12 juli 2017

Islamitische Staat (IS) roept eenlingen op om een aanslag te plegen tijdens het naderende Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen in stadion Galgenwaard in Utrecht. De aanslag zou moeten worden gepleegd op 19 juli, als Engeland en Schotland tegen elkaar spelen.

Dat meldt SITE Intelligence Group op basis van een oproep op een pro-IS-kanaal op chat-app Telegram – een soort WhatsApp.

Politie neemt dreiging serieus

SITE is een organisatie die de communicatie van terreurorganisaties en radicale moslims in de gaten houdt.  De politie heeft de waarschuwing van SITE ook gelezen en laat weten de dreiging serieus te nemen. ‘We nemen gepaste maatregelen,’ zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. Over de inhoud daarvan wilde hij niet meer kwijt.


De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt kennis te hebben genomen van het bericht en de dreiging te onderzoeken. De toernooi-organisatie van het EK voetbal voor vrouwen zegt in nauw contact te staan met de NCTV. Het toernooi wordt gespeeld van 16 juli tot en met 6 augustus.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.