Joachim Bitterlich Premium Corner

Joachim Bitterlich: ‘Onze generatie heeft fouten gemaakt’

Door Jelte Wiersma - 04 juli 2017

Joachim Bitterlich (68) gaf als medewerker van de Duitse bondskanselier Helmut Kohl vorm aan de Europese integratie. Hij is al lang geen diplomaat meer, maar bemoeit zich nog steeds met de Europese Unie.

Bestaan er Europeanen? Als iemand in de buurt komt, is het Joachim Bitterlich. Hij was vanaf 1987 elf jaar de rechterhand van de Duitse bondskanselier Helmut Kohl, die op 16 juni overleed. Bitterlich was betrokken bij alle grote akkoorden over de euro, open grenzen en Europese uitbreiding. Ook al had hij na die tijd een formidabele carrière als ambassadeur, bedrijfsbestuurder en hoogleraar, tot Kohls dood was hij vooral diens rechterhand.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.