Breda

Advocaat Bart V. opgepakt voor drugs en wapens in Breda

Door Berend Sommer - 19 juli 2017

De omstreden advocaat Bart V. is dinsdagavond gearresteerd in Amsterdam. De Bredase raadsman wordt verdacht van handel in vuurwapens en drugs. Ook zijn twee medeverdachten uit Sint Willebrord opgepakt. De vermoedelijke handlangers worden gezien als belangrijke spelers in de Brabantse onderwereld.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Dat meldt De Telegraaf. De politie heeft de 43-jarige advocaat gearresteerd na een langlopend vooronderzoek van anderhalf jaar. Tijdens de arrestatie werd een aantal panden doorzocht, in Sint Willebrord, Roosendaal en Breda. In verband met het lopende onderzoek geeft de politie geen verdere details.

Raddraaier

In het verleden werd advocaat Bart V. al vaker aangetroffen in het beklaagdenbankje. In augustus vorig jaar werd de Advocaat uit Breda tweemaal geschorst door de Raad van Discipline. Hij trad op als  raadsman voor een cliënt, waarbij hij gemakshalve verzweeg dat zij samen het bed deelden. Dat meldt de regionale krant BN de Stem.

Bij een huiszoeking kon de politie zien hoe de advocaat strafdossiers in kasten had staan, open en voor iedereen inzichtelijk. Dit terwijl strafdossiers uiterst vertrouwelijke informatie bevatten. Tot overmaat van ramp verhuurde hij het huis, waar de strafdossiers open en bloot lagen, aan een gezin. Toen dit aan het licht kwam, kreeg hij een celstraf opgelegd van tien maanden voorwaardelijk wegens wanbeleid. Ook werd Bart V. begin dit jaar gearresteerd na een aangifte binnen de relationele sfeer.

‘Oncollegiaal en onfatsoenlijk’

Bij andere advocaten in de omgeving van Breda maakte V. zich niet geliefd. Zo zou hij actief cliënten ronselen, en criminelen 50 euro betalen als ze hem nieuwe cliënten aanleverden. Een ernstige faux pas in de advocatuur. V. ontkent deze aantijgingen. ‘Oncollegiaal en onfatsoenlijk,’ noemt een collega hem in BN de Stem. ‘Hij paaide cliënten met geld om over te stappen. Dat gebeurt al jaren, maar dat kan niemand zwart-op-wit aantonen.’

Het Openbaar Ministerie in West-Brabant neemt al enige tijd dubieuze ‘geheimhouders’ onder de loep. Dat zijn advocaten en notarissen die uit naam van hun functie een zwijgplicht hebben, en niet over hun cliënten mogen praten met de politie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.