Den Haag

Melanie Schultz (VVD) weigerde ministerspost: ‘Niet conservatief genoeg voor asielbeleid’

Door Carla Joosten - 04 juli 2017

Vertrekkend VVD-minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur & Milieu) heeft in 2003 geweigerd om minister voor Vreemdelingenbeleid en Integratie te worden.

‘Ik ben niet zo conservatief op dat thema. Je moet altijd goed nadenken of je past bij een profiel. Toen is Rita Verdonk het geworden,’ zegt Schultz in gesprek met Elsevier Weekblad.

Water als grote liefde

Schultz blijkt een ‘nee-zegger’. Opgaan voor het burgemeesterschap van Den Haag deed ze onlangs ook niet toen ze voorzichtig werd gepolst. Het werd uiteindelijk Pauline Krikke (VVD).

Schultz keert na deze kabinetsperiode niet terug in de politiek.  Met een onderbreking van drie jaar was ze twaalf jaar minister/staatssecretaris.

Intussen krijgt ze aanbiedingen voor nieuwe functies, maar ze beslist pas als ze uit Den Haag weg is. ‘Ik kan goed “nee” zeggen. Ik ga straks ook veel “nee” zeggen.’ Ze noemt water haar ‘grote liefde’.

Klimaatvluchtelingen zijn probleem van de toekomst

Schultz heeft al internationale nevenfuncties op watergebied en lijkt geen ‘nee’ te zeggen tegen een internationale functie op klimaatgebied.

Klimaatvluchtelingen vormen volgens haar het belangrijkste  probleem van de toekomst. ‘Als het te droog wordt of te nat, ontstaan allerlei fricties, maar de oorzaak ligt in klimaatproblemen die fysiek moeten worden aangepakt. Daar kunnen wij aan bijdragen,’ zegt ze over de rol van Nederland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.