Openbaar vervoer

NS ruilt ‘dames en heren’ in voor genderneutraal alternatief

Door Berend Sommer - 28 juli 2017

Binnenkort klinkt er in Nederlandse treinen en stations geen ‘dames en heren’ meer. In plaats daarvan kiest de NS, met ingang van de nieuwe dienstregeling, voor ‘beste reizigers’.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

De maatregel is bedoeld om mensen die zich man noch vrouw voelen niet voor het hoofd te stoten. Volgens de Nederlandse Spoorwegen is ‘beste reizigers’ neutraler. De wijziging gaat in per 10 december, wanneer de nieuwe dienstregeling aanvangt.

Volgens NS-topman en oud-D66-minister Roger van Boxtel is hiervoor gekozen om meer mensen zich welkom te laten voelen. ‘Een kleine wijziging, maar tegelijkertijd is het toch ook heel logisch om onze reizigers aan te spreken met wat ze voor ons zijn? Namelijk “beste reizigers”. Onze mensen op de trein willen graag dat iedereen zich welkom voelt.’

‘Goodmorning everyone’

Vorig jaar werd al bij de OV-chipkaart de geslachtsaanduiding geschrapt. Ook in de Londense underground werd deze maand ‘ladies and gentlemen’ vervangen door ‘goodmorning everyone’. Het nieuwe beleid van de NS past in een groeiende trend om meer te letten op genderneutraliteit. Zo heeft het ministerie van Onderwijs genderneutrale toiletten, waar man, vrouw en genderneutrale mensen gebruik van kunnen maken.

Eerder deze week publiceerde de gemeente Amsterdam een taalgids, waarmee alternatieven werden gesuggereerd voor ‘beste dames en heren’. Volgens de gemeente is het gepaster om mensen aan te spreken als ‘beste inwoners’ of ‘geachte aanwezigen’.  De  ‘regenboog taalgids’ bevat geen bindend taaladvies voor de Amsterdamse ambtenaren. Jan Willem Duyvendak, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, zegt hierover tegen NRC: ‘Dat is het beste wat je als overheid kunt doen. We doen er lacherig over, maar het is heel serieus.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.