Veiligheid

Onervaren en ongewapende burgers ingezet bij paspoortcontrole Schiphol

Door Bauke Schram - 07 juli 2017

Nederland doet een beroep gedaan op onervaren en ongewapende burgers om te helpen op Schiphol, waar enorme wachtrijen zijn ontstaan. De grensbewaking is nu de verantwoordelijkheid van onder anderen burgers die een stoomcursus van zes weken hebben gevolgd.

Ook wordt de marechaussee aan de grens en bij havens bijgestaan door personeel van defensie, zodat meer marechaussees kunnen worden ingezet op Schiphol. De luchthaven kampt dit jaar, net als vorige zomer, met grote problemen door te veel  reizigers.

Ron KostermanKLM en Schiphol zijn tot elkaar veroordeeld. Logisch dat het soms knettert, maar ze moeten stoppen met kiften, schrijft Ron Kosterman

DJI ingezet bij havens

Eerder sloeg de Marechausseevereniging al alarm: bij Schiphol lopen marechaussees op hun tandvlees. Schiphol verwacht bijna vier maanden lang dagelijks door de grens van 200.000 passagiers te gaan.

Het tegengaan van die drukte heeft ‘de hoogste prioriteit’ van het kabinet. Daarom worden bijvoorbeeld vijftig mensen van de Dienst Justitiële Inrichtingen ingezet. Dat zegt staatssecretaris van Infrastructuur Sharon Dijksma (PvdA) tegen De Telegraaf.

Burgerreservisten met gebrek aan ervaring

De marechaussees hebben naast de topdrukte op Schiphol hun handen vol aan extra beveiliging die nodig is vanwege terroristische dreigingen en extra werkzaamheden om de massa-immigratie in goede banen te leiden.

Op Schiphol wordt de marechaussee ook bijgestaan door ‘burgerreservisten’, die na een cursus van anderhalve maand rondlopen in het marechaussee-uniform. De Marechausseevereniging spreekt schande van de inzet van burgers. Marechaussees worden normaal gesproken een jaar lang opgeleid.

Ongewapende burgers

De reservisten missen onder meer de IBT-opleiding, waarbij arrestatietechnieken en schietvaardigheden worden aangeleerd. Bovendien zijn de reservisten – in tegenstelling tot de marechaussees – ongewapend. ‘Levensgevaarlijk,’ zegt Sven Schuitema, voorzitter van de Marechausseevereniging, tegen het AD.

‘Veiligheid Schiphol in gevaar’: luchthaven heeft veel meer marechaussees nodig

‘Grensbewaking is een vak dat niet even in zes weken te leren is. Het werk vergt ervaring en een scherp oog voor verdachte gedragingen, ook in de rij voor de paspoortcontroles.’

Critici van het plan vinden het onverstandig om reservisten in te zetten bij de paspoortcontroles. Bij die post moet binnen enkele seconden worden bedacht of een persoon Nederland of het Schengengebied wel of niet in mag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.