Criminaliteit

Politie rolt Roemeense stuntbende op

Door Bauke Schram - 31 juli 2017

De Nederlandse politie heeft een bende stuntrovers opgerold. De groep Roemenen roofde meer dan anderhalf jaar lang rijdende vrachtwagens leeg.

Vrachtwagenchauffeurs die melding maakten van de bizarre stuntroven, werden voor gek verklaard. Maar de bende blijkt geen mythe, en is in Nederland opgepakt, meldt De Telegraaf maandag.

Zeventien berovingen tijdens het rijden

Zeventien rijdende vrachtwagens die dure producten vervoerden, zijn de afgelopen jaren leeggeroofd. De criminelen zetten twee voertuigen in: een bendelid ging met één auto voor de vrachtwagen rijden, om deze snelheid te laten minderen. Met de andere auto reden de criminelen zo dicht mogelijk achter de vrachtwagen.

Via het open dak van de achterste auto, die pal op de vrachtwagen reed, probeerde een bendelid de deuren van de vrachtwagen open te breken. Als dat gelukt was, werd de buit binnengehaald. Met deze ‘Roemeense’ methode werden zeker zeventien vrachtwagens leeggeroofd.

iPhone-roof

Het geheime onderzoek ‘Pinson’ naar de stuntbende loopt al tweeënhalf jaar. De Politie maakte recent weer jacht op de stuntdieven, naar aanleiding van de beroving van een vrachtwagen vol iPhones op de A73 tussen Venray en Venlo. Die dag stalen de dieven voor bijna een half miljoen euro aan smartphones van Apple.

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland maakte bij de politie melding van de roof. In een bungalowpark in de Gelderse plaats Otterlo zijn uiteindelijk vijf verdachten opgepakt. De Roemenen waren eerst dagenlang door undercoveragenten in de gaten gehouden. In het vakantiehuis trof de politie de iPhone-buit aan.

Omdat de stuntrovers niet alleen worden verdacht van roof in Nederland is nog onbekend waar de zaak tegen de bende zal dienen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.