Openbaar vervoer

Rotterdamse metro weert ‘professionele’ bedelaars

10 juli 2017

Het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET geeft ‘professionele’ bedelaars een tijdelijk reisverbod. Zo wil het bedrijf overlast in het openbaar vervoer verminderen. Reizigers voelen zich geïntimideerd door opdringerig gedrag van bedelaars. Ook zijn bedelaars oververtegenwoordigd onder zakkenrollers.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Eerder werden bedelaars beboet en uit de metro gezet, maar zij stapten gewoon in de volgende trein en zetten hun werk voort. Het vervoerverbod dat de RET voor ogen heeft moet drie weken duren. Het gaat in als een bedelaar herhaaldelijk is beboet. RET voert deze maatregel in na overleg met het Openbaar Ministerie en de gemeente Rotterdam. Vanaf vandaag kunnen professionele bedelaars uit de metro worden geweerd.

De bedelaars zijn voor een groot deel afkomstig uit Midden- en Oost-Europa. Volgens RTL Nieuws zijn ze vooral actief in de zomer. Bedelen in het openbaar vervoer is verboden, en gaat volgens de RET vaak gepaard met andere misdrijven, zoals zakkenrollen en georganiseerde misdaad.

‘Aangenaam en veilig’

‘We doen er alles aan om te zorgen dat onze reizigers zich zo aangenaam en veilig mogelijk voelen tijdens hun reis,’ aldus Maurice Unck, directeur van de RET. ‘Overlast door professionele bedelaars hoort daar niet bij.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.